Matsalu National Park: vogels maar vooral koeien.

Gepubliceerd op 7 augustus 2019 om 20:31

MATSALU NATIONAL PARK

Gelegen rond de Baai van Matsalu is dit nationale park een van de grootste vogelreservaten in Europa. Het hele gebied, samen met ongeveer 50 eilanden die voor de kust liggen, werd in een nationaal park ondergebracht voornamelijk om de broedgebieden en rustplaatsen van een paar miljoen trek- en watervogels uit Europa te beschermen, maar ook ter bescherming van een aantal landschappen die specifiek zijn voor West-Estland zoals beboste graasweiden.

Het informatiecenter ligt in Penijõe, Lihula vald, Läänemaa, in een gerestaureerd herenhuis uit de 17e eeuw, waar een tentoonstelling met dia- en videopresentatie is opgezet. Uitleg over het park en de verschillende wandelroutes is hier te verkrijgen.

De Penijõe hiking trail, over een afstand van +/- 7 km gaat langs rietbanken, overstromingsweiden, grasland en beboste weiden. Goed begaanbare paden, bruggetjes en een plankenpad over de moerassige stukken, een observatieplatform, uitkijktorens voor bird watching, borden met uitleg over de vogels die er leven of broeden en de planten en bloemen die er groeien, picknickplaatsen maar jammer genoeg ook weer de alomtegenwoordige muggen. 

Kleine kikkertjes en grote huisjesslakken, braambessen en velden vol jeneverbessen, de wandeling biedt heel wat afwisseling.

En onvermijdelijk zijn daar ook de grazende koeien, sommige kuddes heel mak en bezig aan hun siësta, anderen vergezeld en opgejaagd door een dolle zwarte stier - hier werd ijlings rechtsomkeer gemaakt.

Een autoritje verder langs de Baai van Matsalu liggen nog onverwachte pareltjes: kleine haventjes, heerlijke inhammetjes, wankele uitkijktorens, wc's in de vorm van een driehoekhuisje met een strooien dak en een verdwaalde schommel, gemaakt van enorme boomstammen ...

Een leuke afsluiter van een dag in alweer een ongekend stukje natuur.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.