Soomaa National Park: Estland en 'Into The Wild'.

Gepubliceerd op 5 augustus 2019 om 10:24

SOOMAA NATIONAL PARK

Vijf grote moerassen, een aantal kleinere poelen, een groot drassig veengebied en een rivier met zijriviertjes, dat alles samen vormt het Soomaa National Park. Vooral merkwaardig omwille van het fenomeen van een vijfde seizoen in april, aan het eind van de winter.

Het smeltwater van de wintersneeuw zet dan een deel van het moerasland onder water en het waterpeil in de rivieren stijgt enkele meters op slechts een paar dagen tijd. 

Het park maakt deel uit van het Natura 2000 netwerk van beschermde gebieden in de Europese Unie.

Er wonen en werken nog ongeveer 50 mensen in dit gebied, verdeeld over drie dorpen. Hun bron van inkomsten: bosbouw en vee, maar stilaan wordt ook hier het toerisme belangrijker. Al is het zeker alles behalve druk: amper een wandelaar te bespeuren.

Het is aan te raden om te starten vanaf het bezoekerscentrum want de wandel-, fiets- en vaarmogelijkheden zijn eindeloos hier. Ook kamperen kan, maar wel enkel op de aangeduide kampeerplaatsen of in boshutjes.

Dierenliefhebbers vinden hier een waar paradijs: hert, wolf, lynx, bruine beer, eland, otter en bever laten zich niet meteen zien maar zijn er wel. Meer dan 100 verschillende vogelsoorten zijn er te bewonderen vanop de uitkijktorens, maar ook hier is het een kwestie van welke laten zich zien.

Een leuke manier om een goed beeld te krijgen van dit afwisselende gebied met bossen, venen, drassige waterlopen, weilanden met koeien en afgelegen boerderijen, is een kano huren en de kanotocht combineren met een wandeltocht. 

Een gecombineerde dagtrip kano / wandelen op en aan de Raudna rivier start aan het Riisa Rantso Guesthouse en omvat een 12 km kanotocht met onderweg overal aanlegplaatsen en picknick plaatsen met tafels en banken en de (nodige) wc's en een bostocht (Lemmmjõe) en / of een wandeltocht door een veenmoeras (Ingatsi Trail).

Te boeken via info@soomaa.com. Goed georganiseerd, transfer van en naar de startplaats wordt geregeld en voor wie wil, wordt er ook een echte Letse picknick voorzien.

Dezelfde goeie raad als in Letland: vergeet de anti-muggenspray niet!

 

Adres: bezoekerscentrum Kõrtsi-Tõramaa, Tipu village, Kõpu parish, 71201 Viljandimaa


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.