Hoe moeilijk is dat nu, een blog schrijven?

Gepubliceerd op 5 juli 2021 om 17:07

HOE EEN BLOG SCHRIJVEN?

Precies 2 jaar geleden (mijn laatste werkdag was 28 juni 2019) ben ook ik begonnen met blogs te schrijven. Dan pas, inderdaad! Na een druk ‘werkend’ leven met een druk ‘groot’ gezin, was er eindelijk tijd voor andere, nieuwe belevenissen en vooral tijd om te reizen en te schrijven, mijn grote hobby’s. Dat reizen is al behoorlijk gelukt, al heeft de coronacrisis in 2020 een dikke streep gezet door een aantal van mijn plannen. Geen reis naar Slowakije, geen citytrip Rome en de wandeltocht naar Compostela waar ik zo naar uitkeek, is weer uitgesteld naar ergens in 2022. Ondanks die tegenvallers, bleven er genoeg onderwerpen en bestemmingen over voor heel wat blogs.

Die werden eerst verzameld op www.bloggen.be, heel simpel en gratis maar ik had wel mijn eigen site en webpagina, wat voor een dummie als ik een goed begin was. Dacht ik toen. Nu weet ik beter want sinds die eerste blog, heb ik veel bijgeleerd - over wat het beste CMS systeem is voor blogs en websites, over ontwerpsjablonen en plug-ins en leesbaarheid en SEO. Zoeken op Google, kijken naar YouTube video’s en uiteindelijk gewoon doen, zo is de nieuwe www.ticket-to-travel.be tot stand gekomen en daar ben ik behoorlijk fier op.

Een veel gehoorde opmerking – ik zou dat niet kunnen en zo leuk dat jij dat doet – zette me aan het denken. Waarom vinden veel mensen dat een hele prestatie, bloggen? Zo moeilijk is dat toch niet, een blog schrijven? Je moet natuurlijk wel graag schrijven en je moet wat te vertellen hebben en dat willen delen met andere mensen. Maar al de rest is een kwestie van leren en vaak doen en af en toe kijken bij de buren want ons klein Belgenland heeft een schat aan schitterende blogsites en al even schitterend schrijvende bloggers!

 

MET EEN SCHRIFTJE 

Hoe begin ik eraan, aan mijn blogverhalen over reizen en uitstappen?Met een schriftje of mijn gsm, waarin ik tijdens de reis of na een uitstap of wandeling, de highlights en bijzondere dingen noteer. Vaak worden die korte nota’s al aangevuld met willekeurig opgeschreven woorden en zinnetjes of blogtitels die ineens opborrelen, in de auto, tijdens het koken of op een rustig momentje. Meteen noteren heb ik geleerd want anders worden ze begraven onder tientallen andere gedachten en ideeën. En dan laat ik al die nota’s samen met mijn herinneringen sudderen, in een potje in mijn hoofd. Daar komt dan langzaamaan iets uit tevoorschijn, een kladversie van een blog, van details voorzien dankzij de foto’s en na wat verder gesleuteld wordt het definitieve verhaal werkelijkheid. Nog een mooie opmaak en een leuke lay-out en de blog kan online.

 

MET MUZIEK

Je merkt het al: ik kom niet thuis na een reis en zet mij aan mijn laptop. Misschien werkt dat voor sommige mensen maar zeker niet voor mij. Al die indrukken, al die herinneringen aan een reis of een uitstap, dat heeft tijd nodig om te verwerken. Foto’s worden opnieuw bekeken en het reisverhaal verteld en nog eens verteld. En dan is daar het moment om echt te gaan schrijven, gewoon in de living of bij warm weer op het terras, met zicht op het bos en de bomen rondom mij. Als ik muisstil ben, komen de reeën af en toe kijken aan de bosrand. Vaker is het niet muisstil maar gaat de muziek aan. Overdag is het overweldigende, bombastische van Muse en het theatrale en symfonische geluid van Nightwish precies goed! ’s Avonds mag het al wat ingetogener – muziek van Girls In Hawaii of The Me In You, die als een beekje rustig verder kabbelt over een niet altijd gladde bodem. Hoe later het wordt, hoe meliger de muziek wordt. Dan gaan de gordijnen dicht en de schemerlamp aan voor die perfecte schrijfsfeer op de melancholische klanken van Cigarettes After Sex of Mazzy Star. En altijd onmisbaar: mijn tas koffie!

 

MET GOEIE TIPS

Wat maakt een blog nu een goeie blog, eentje die gelezen en gedeeld wordt? Dat ‘goed’ is eigenlijk wel een heel subjectieve term want wat ik goed vind en graag lees, vind iemand anders misschien helemaal niks. Ook de mening over de lay-out en opmaak van een (blog)site is een heel persoonlijk iets. Een site met als hoofdkleuren zwart en goud, niet mijn idee en zeker niet mijn keuze en toch scoorde die site in no time meer dan 8.000 bezoekers. Zo zie je maar! Toch zijn er enkele basisregels die voor elke blog en elke site gelden. Ik geef ze hier graag mee, voor diegenen die wel iets willen vertellen maar niet goed weten hoe te beginnen.

*Bepaal eerst waarover je wil schrijven. Ga je voor één thema of schrijf je elke keer over iets anders? Wordt het een louter informatieve blog of ga je voor een meer persoonlijke aanpak? Je kan er ook een mixblogsite van maken: reisverhalen, informatie, persoonlijke verhalen … ga er gewoon vanuit dat alles kan!

*Bedenk een leuke titel die ook boeiend en spannend is, zodat je bezoekers meteen zin krijgen om verder te lezen en niet stoppen bij de button: ‘lees meer’. De titel is immers het eerste wat een lezer ziet dus die titel moet meteen goed zijn.

*Zorg dat het duidelijk is wat het onderwerp van de blog is. Een onduidelijk thema of een verhaal dat nergens over lijkt te gaan en van het ene onderwerp op het andere overspringt, is de beste manier om lezers weg te jagen.

*Maak de tekst niet te moeilijk en schrijf zoals je praat, zonder ingewikkelde of ouderwetse woorden. Dat wil niet zeggen dat er slordig mag geschreven worden met taalfouten en kromme zinnen en telkens weer dezelfde woorden. Onze Nederlandse taal heeft genoeg mooie synoniemen en een tekst herlezen zorgt er meestal voor dat fouten opvallen en verbeterd kunnen worden.

*Moet een tekst kort en bondig zijn of net lang en vol details? Het kan allebei, kort of lang. Krijg je een verhaal verteld in 200 woorden, dan is dat goed. Heb je er 1600 nodig, dan is dat ook oké, zolang je de aandacht van de lezer maar kan vasthouden tot het einde van je blog.

*Schrijf een mooi slot aan je verhaal en geef nog wat tips of weetjes mee. Een link naar een externe site of adresjes die je wilt delen zijn ook altijd leuk voor je lezers.

*Geef je tekst een mooie lay-out en zorg voor voldoende foto’s. Lezers willen immers ook graag zien waarover ze lezen.

*En tenslotte zorg dat Google je vindt. Dus sleutelen aan die SEO is belangrijk!

 

Het slot aan mijn blog: is dat nu moeilijk, bloggen? Echt niet! Het is zo simpel als letters die woorden vormen, woorden die zinnen vormen en zinnen die een blog vormen. Gewoon doen dus!

 

“Almost all good writing begins with terrible first efforts. You need to start somewhere.”

(‘Bird by Bird’ - Anne Lamott)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.