Bouillon: op zoek naar Godfried en zijn heldhaftige ridders.

Gepubliceerd op 6 april 2021 om 18:35

Wat heb ik hier naar uitgekeken! Op dringend verzoek van de kleinzoon - want ‘we moeten oma eens meenemen’ - plannen we een paar dagen weg, richting Bouillon in de Ardennen met de mobiliboom (leuker woord toch dan mobilhome). Quality time met mijn kleine bubbel en natuurlijk coronaproof met mondkapjes en desinfecterende handengel en alcoholspray, want dat hoort tegenwoordig tot onze standaard uitrusting.

Ons huisje op wielen voor de komende dagen is volgeladen met blije gezichten en de boodschap aan oma dat ze 3 dingen mag doen: koffie drinken, boekje lezen en in de zetel zitten! Een prettig vooruitzicht! Het weer is ons minder goed gezind: aprilse grillen van topkwaliteit met hagel en sneeuw en regen en dus ook de onvermijdelijke ongevallen. Met een slakkengangetje bereiken we de ringweg rond Brussel maar eens dat drukke punt voorbij gaat het vlotjes richting E411. De witte velden links en rechts van de baan doen winters aan maar binnen in de camper is het knus en warm.

 

DE ECHTE ARDENNEN

Het bord 'Autoroute des Ardennes' zorgt voor een instant buitenlandgevoel en al helemaal als we de 'Aire de Bierges' voorbijrijden. Dit doet erg Frans aan. Het landschap in de buurt van Namen en Dinant is een variatie van glooiende heuvels en bossen met daartussen een lappendeken van uitgestrekte velden. Het gaat hier helling op en helling af. Dit zijn de Ardennen! 

In de buurt van Lavaux-Sainte-Anne op diezelfde E411 hebben we ook eindelijk de echte Arc Majeur kunnen bewonderen. Dit monumentale kunstwerk, de hoogste stalen sculptuur van Europa, zie je al van ver en het lijkt of je zo door de halfopen cirkel rijdt. Deze indrukwekkende, 60 meter hoge compositie in cortenstaal van de Franse kunstenaar Bernard Venet is er één om niet snel te vergeten!

 

 Bernard Venet, L’Arc Majeur, 2019 ©Justine Pedol. Courtesy de l’artiste

AANKOMST OP DE CAMPING

De slechte weersomstandigheden onderweg zorgen voor een erg late aankomst op Camping Moulin de la Falize. Het is al donker, een steil baantje omhoog met een lang eind van een camper, druilerige regen, geen ideale omstandigheden. Maar dit is vakantie dus alles is leuk. We zitten gezellig bij mekaar, we eten lekkere krulletjespasta, we praten bij en luisteren naar smartlappenmuziek en het liftbed wordt getest. Dit komt helemaal in orde!

Ondanks de koude nacht en de vriestemperaturen ’s ochtends, heeft iedereen ontzettend goed geslapen en het is plezierig wakker worden van een kinderstemmetje dat 100 keer ‘waarom’ vraagt. Een klop op de deur kondigt de ‘warme bakker’ aan. Ontbijt aan ‘huis’ gebracht, pure luxe en de nog warme Ardense croissants en pains aux chocolats zijn de beste ooit!

 

HET RIDDERKASTEEL

Op de planning vandaag, het ridderkasteel, het enige echte! Dat van Godfried van (uiteraard) Bouillon. Deze middeleeuwse burcht, één van de oudste en best bewaarde in België, is alleen al door zijn ligging een aanrader. Hooggelegen op een lange rotskam, overheerst het kasteel de vallei en het stadje. Er is een vaste route uitgestippeld in het kasteel (als gevolg van de coronamaatregelen) en genummerde borden leiden ons door een doolhof van gangen, sturen ons vele steile trapjes op, laten ons donkere kamers en kamertjes zien, brengen ons naar een 65 m diepe, oude waterput en voeren ons naar een kaaskelder waar de, naar een middeleeuws recept gemaakte, L’Oeillet du Château ligt te rijpen.

De uitzichten vanop de wachttorens zijn verbluffend. Hier is duidelijk te zien dat dit stadje in een bocht van de Semois ligt en dat een deel van Bouillon op de linker- en een ander deel op de rechteroever ligt.

De vele schietgaten in de verdedigingsmuren zijn perfect voor detailfoto’s van de omgeving. Prachtig zicht hebben we op de bruggen over de Semois, de bossen in de omtrek en het mooie stadje met zijn voorname patriciërshuizen in grijzig wit met donkere leiendaken. Naar Belgische normen zitten we hier ook op een deftige hoogte van 300 m. Bouillon is namelijk gebouwd tegen de hellingen van de Côte d’Auclin op. In die rotsachtige bodem zijn trappen uitgehakt naar het kleine centrum van Bouillon. Onderweg naar beneden valt het extra op dat het kasteel immens groot is en dat het eigenlijk uit drie delen bestaat, verbonden door massieve bruggen.

Dit is duidelijk geen sprookjeskasteel maar een echte versterkte ridderburcht!

 

Nog dit: het toegangsticket voor het kasteel geeft meteen ook toegang tot de tentoonstelling ‘Scriptura, van de veer tot de PC’. Deze tentoonstelling over de geschiedenis van het schrift en de school, van de Middeleeuwen tot nu, vindt men in de zaal van het arsenaal van het kasteel.

Ook nog dit: de interactieve roofvogelshow is omwille van de coronamaatregelen voor onbepaalde tijd uitgesteld.

 

ZOMAAR EEN WANDELING

Het centrum van Bouillon is klein maar charmant, met veel historische huizen die keurig gerestaureerd en bewaard zijn, zoals Hotel de la Poste, centraal gelegen aan de Semois, waar blijkbaar Napoleon nog heeft gelogeerd! Maar ook hier zetten de coronamaatregelen een domper op de vakantievreugde. Terrassen gesloten en overal in de stad geldt de mondmaskerplicht. Gelukkig zorgt de ondernemingszin van de horeca ervoor dat we meeneemkoffie en warme wafels aan het raam kunnen bestellen en op de hoek van de straat vinden we zelfs het onvermijdelijke vakantie-eten: die oh zo verrukkelijke hamburger en hotdog.

De oevers van de Semois zijn ideaal voor een wandeling. We komen langs heerlijke plekjes, kruipen een helling op en vergeten hoe steil het hier is. Water, bossen en vogelgeluiden, plekjes waarvan we het bestaan niet eens wisten, dit is genieten!

 

EEN AVOND OP DE CAMPING

Ik ben geen campingmens (nooit geweest) maar wat is het prettig om, heel relaxed, aan de praat te raken met andere campinggasten en mijn Frans te oefenen op de nieuwsgierige vraagjes van de kinderen. Een wandelingetje met de hond doet mij bij een ‘Te Koop’-bord wegdromen van een plekje hier, hoog boven Bouillon met een verrassend uitzicht op glooiende heuvels, groene weiden en de burcht in de verte.

‘s Avonds is het best nog zonnig en warm, de aperitiefhapjes worden vrolijk gemixt met Franse gesprekken en Vlaamse uitdrukkingen. Wist je dat een ‘blinde vink’ in Wallonië een vogel sans tête is, terwijl die in Vlaanderen aveugle is!

Dit wordt een avond van letterlijk slow down en een perfect voorbeeld van mijn eigen slogan: niets moet – alles mag. Dat is het leven zoals het is … op de camping. Lekker basic, buiten in de natuur en het groen, op te grote slippers in slaapjurk (volgens Jackje is het een slaaprokje) de vuilniszakjes wegbrengen en daarna genieten van des petits pains à l’ancien en de vrai jambon ardennais.

 

HET DIERENPARK VAN BOUILLON

Een eind buiten het centrum van Bouillon gelegen is dit een ideale uitstap met kleine mensjes maar ook best interessant voor egrote mensen: het Parc Animalier de Bouillon. In de bosrijke omgeving, die heel natuurlijk gehouden is, leven 500 dieren van overal in de wereld. Omwille van de ruim bemeten ruimtes voor de dieren en het feit dat we dichtbij kunnen komen, hebben we hier als toeschouwer niet dat gewone zoo-gevoel.

De uitgestippelde route van zo’n 2 km lang laat ons zebra’s, leeuwen, giraffen, bruine beren, hyena’s en tijgers zien. Maar ook kleine diertjes vinden hier een onderkomen: uilen, reigers en parkieten. Er zijn ook ezels en dat hebben we geweten: na een flinke zwaai komt de speelgoedtijger tussen de ezels terecht. Drama natuurlijk!  Gelukkig is daar een vriendelijke parkmedewerker die het speelgoedje redt.

De zonnige wandeling tussen de dieren eindigt met een picknick in het gras, aan de rand van de speeltuin. Ook hier is de cafetaria open voor afhaalhapjes en -drankjes.

Adres: Chemin de Chanteraine - 6830 Bouillon

 

OP STAP MET EEN LOCAL

Een ritje met ‘un vrai Bouillonnais’, dan kom je langs bochtige, slingerende, smalle wegen en gravelweggetjes met schitterende uitkijkpunten. Zo’n uitkijkpunt is de Belvédère, een houten uitkijktoren met 8 verdiepingen en 161 trappen. Na die flinke klim, staan we wel op een hoogte van 385 m en 180 m boven de Semois. Onze beloning: een adembenemend zicht op de stad, de burcht en de bossen. Hoog foto-gehalte!

Hier eindigt ook ons Bouillonavontuur. Dat was het ook, een avontuur, niet ver, niet lang en niet moeilijk maar wel volmaakt!

 

Wat praktische info:

*Camping Moulin de la Falize

64 Vieille Route de France

6830 Bouillon

En nee, het ontbijt aan de deur van je mobilhome gebracht, is niet in de prijs inbegrepen! Wat er wel is: wifi, bar, speeltuin, verwarmd gratis binnenzwembad, gratis douches, drinkwater, snacks, vergaderzaal, parking, restaurant, vers brood aan de receptie – maar gezien de coronamaatregelen is niet alles open of beschikbaar.

 

*Reservatie verplicht voor het kasteel (https://chateaufortdebouillon.ellohaweb.com/reservation-en-ligne.html)

*Reservatie verplicht voor het Parc Animalier (info@parcanimalierdebouillon.be.)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.