Zomervakantie in Slowakije. Bestemming Závažná Poruba.

Gepubliceerd op 10 juli 2022 om 18:05

Busje volgeladen, picknick en onderweg-snoep mee, na 2 jaar uitstel (corona weet je wel!) zijn we eindelijk op weg naar Slowakije, het vakantieland dat al even op ons ‘moeten we zeker zien’-lijstje staat. Een ongewone bestemming voor heel wat mensen, zo blijkt uit de reacties. Waar gaan jullie nu weer naartoe? Ah, het Meer van Bled? Nee, dat is Slovenië. En waar ligt dat dan, Slowakije? Oh ja, het vroegere Tsjechoslowakije – dat doet nog wel een belletje rinkelen (een kleintje). Tsjechië, dat kennen toeristen wel maar waarom kiezen voor dat weinig gekende, kleine landje in het midden van Europa? Om minstens 10 hele goeie redenen! En die hebben we bevestigd gekregen tijdens onze zomervakantie.

 

Een lange heenreis (zo’n 1.450 km), weinig spectaculairs te zien, veel wegenwerken in Duitsland maar een mooie ochtendzon en geen druk verkeer. Benzinestations met de geur van koffie en koek, picknicktafels onder snelwegbomen, mieren op wandel over een bankje, muziek in de auto. De Via Carolina, de oude handelsroute uit de 14e eeuw, brengt ons van Nürnberg naar de grens met Tsjechië, een grensstreek waar donkergroene wouden afwisselen met goudgele graanvelden.

Dieper Tsjechië in is er vooral regen en monstercamions en verloren dorpjes, een versterkte burcht op een heuveltop en kale sparrenbossen waar de letterzetterkever op bezoek kwam.

Net voor Brno krijgt de horizon kleur – vrolijk geverfde flatgebouwen staan als stoepkrijtjes naast elkaar. Nog meer kleur langs straten met popperige regenbooghuisjes – felgeel, blits oranje, kersenrood en levendig groen.

En hoera, hoera, vergezeld van een applausje gaan we de grens over. Slovenská Republika, hier zijn we!

 

De eerste kennismaking met Slowakije is er een van vooral kijken en ontdekken en zien wat voorbijkomt door het autoraam. Ongekende plaatsnamen, onbekende verwachtingen, een snelweg met 1 vak op en 1 vak af, perfect gemaaide graskanten, fris geverfde huizen en voortuintjes vol bloemen, helder en levendig groen en verder weg, de wazige omtrek van een bergketen.

Maar ook enorme bruggen op massieve pijlers die een vallei overspannen en behoorlijk wat industrie op een paar centimeters van een woonwijk (niet verwacht). Nog 13 km naar Liptovský Mikuláš, langs de oevers van het grote stuwmeer Liptovská Mara en eindelijk, de afslag naar Závažná Poruba, het kleine dorp in de vallei tussen de Hoge en de Lage Tatra, dat de komende week onze logeerplek wordt.

 

Het ochtendzicht vanop het terras creëert al meteen een wauw-effect. Donkere bossen langs de bergflank van de Opalisko (1.267 m), grijze wolken die boven en tussen de toppen van Poludnica (1.549 m) hangen, velden in alle tinten groen, een verre boerderij, een verlaten wandelweg …

Breakfast with a view en daarna tijd voor een verkenningswandeling, die start aan de voordeur – makkelijk als je tussen de bergen zit. Langs het dorpskerkhof en een wildparkje lopen we zo de pure natuur in, met in ons achterhoofd de waarschuwing van de huiseigenaar: opgelet voor beren! Ga nooit alleen wandelen en blijf op de aangeduide wandelpaden!

Een herder op stap met zijn kudde schapen, weiden vol bloemen - zachtblauw, wit en geelgroen - een gedemonteerde skilift die wacht op de wintersneeuw, een bergstroompje met lekker bronwater, een kerk, nog een kerk, keurige huisjes met al even keurige moestuintjes (alles is hier oh zo proper!) en onvermijdelijk in deze streek, een felle regenbui die echter na een paar minuten al weer plaats maakt voor een voorzichtig zonnetje.

Ondanks de mislukte poging om aan de hand van kleurendriehoekjes een route te volgen, hebben we erg veel zin in de komende wandeldagen.

De Hoge en de Lage Tatra, de Grote en de kleine Fatra, de Westelijke Tatra … het wordt moeilijk kiezen!

 

Algemene info:

 

* Slowakije is een Midden-Europees land, heeft geen zeegrens en ligt tussen Tsjechië, Polen, Oekraïne, Oostenrijk en Hongarije, waar de grens voor een deel wordt gevormd door de Donau rivier. Het land heeft bijna 5,5 miljoen inwoners en de hoofdstad is Bratislava.

Slowakije is een jong land dat pas sinds 1993 echt bestaat toen het onafhankelijk werd van  Tsjechoslowakije. Voor die tijd behoorde het bijna 900 jaar tot Hongarije en nadien, tot aan het einde van WO I was Slowakije onderdeel van het grote Habsburgse Rijk.

Slowakije is lid van het Schengengebied en sinds 2009 is de officiële munt de euro. Economisch gaat het steeds beter in het land en de algemene indruk is er een van voorzichtig positieve welvaart.

 

* Slowakije, dat is natuur in hoofdletters. Het grootste deel van het land bestaat uit bergen met glooiende dalen. Enkel het uiterste zuidwesten en zuidoosten is vlakker. Groen is dé kleur van Slowakije want dit is één van de meest bosrijke landen in Europa, met nog 4 echte oerbossen. Aangevuld met riviertjes en watervallen geeft het land een prachtig wandellandschap cadeau, met duidelijk gemarkeerde wandelpaden en gedetailleerde infobordjes. Hiken is dan ook zowat de nationale sport in de zomer. In de winter is skiën erg populair. En vergeet de vele grotten niet: in Slowakije zijn er meer dan 5.000!

 

* Cultuur in Slowakije? Dat is er in overvloed: kastelen, burchten, ruïnes en museumdorpjes en maar liefst 21 plaatsen die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

 

* Warme en natte zomers en koude winters, Slowakije heeft een landklimaat met vaak grote verschillen tussen de laaggelegen gebieden en de hoge bergen (Bratislava 32 graden – top van de Chopok 12 graden). 

 

Praktische info:

 

* Zowel voor Tsjechië als voor Slowakije heb je een wegenvignet nodig. Dat is een elektronisch vignet, gekoppeld aan de nummerplaat van je wagen en te bestellen via de website https://wegenvignet.be/

 

* Slowakije heeft een zeer goed wegennet maar niet alle snelwegen zijn 4-vaksbanen; vaak wisselen die af met 2-vaksbanen. Stoplichten, verkeersdrempel en zebrastrepen in steden en dorpen zijn op een autoweg of snelweg geen uitzondering. Van A naar B duurt vaak langer dan wij gewend zijn.

 

* In Slowakije geldt een nultolerantie wat betreft alcohol in het verkeer. Hou daar rekening mee als je gezellig op een terrasje zit met een lekker wijntje!

 

* Verkeersboetes tot max. 650 € worden meteen geïnd door de politie.

 

* Algemene parkeerinfo voor Slowakije vind je op www.parkovanieba.sk of op de website : https://paas.sk/en/home/.

 

* Vakantieverblijf gehuurd via booking.com: Apartmany Tania - Iľanovská 521, 03202 Závažná Poruba https://www.booking.com/hotel/sk/apartmany-tania

 

* Boodschappen: Billa, Lidl en Coop vind je zowat overal. De Slowaakse merken zijn echt goedkoop (+/- 30 % goedkoper). Buitenlandse merken (bvb. Nutella choco) zijn duurder en qua prijs te vergelijken met wat je in België betaalt.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Hilde
2 jaar geleden

Blij dat je genoten hebt van een mooie wandelvakantie!

Esmeralda Salomez
2 jaar geleden

Weer een prachtige blog,prachtige foto’s,ik kijk al uit naar het vervolg😊