Bay of Plenty: dé perfecte plek voor een echte kiwizomer.

Gepubliceerd op 17 december 2022 om 17:25

Wakker geworden van een concert van onbekende melodietjes, fluitende onbekende vogeltjes in weelderige onbekende bloemenstruiken … een fijn begin van een ‘gewoon’ Nieuw-Zeelands weekend. Van boodschappen doen en een marktje bezoeken naar luieren in de zon en wandelen op het witte zandstrand, daar kan ik wel aan wennen!

 

De baai van overvloed

Een betere naam kan je niet verzinnen voor de warmste en zonnigste regio van Nieuw-Zeeland, met dank aan James Cook die in 1769 de baai binnenzeilde en verrast was door de overvloed aan voedsel en hout en het warme onthaal dat hij en zijn bemanning kregen van de Maoristammen aan de kust. De Bay of Plenty, ook vandaag nog gezegend met een rijkdom aan prachtige en wondere schatten: van de schitterende stranden van Waihi tot Cape Runaway, van de ruige Kaimai bergketen tot het geothermische Rotorua, van het onherbergzame, met regenwoud bedekte Te Urewera tot actieve, slapende en uitgedoofde vulkanen. Overspoeld door de geweldige surfgolven van de Pacific Ocean, is dit stukje Nieuw-Zeeland aan de oostkust van het Noordereiland elk jaar weer de start van een echte kiwizomer met als voornaamste ingrediënten: zee, zon, zand, een badpak en zonnecrème

Nochtans zie je in de Bay of Plenty weinig tourbussen en kom je maar af en toe een camper tegen. Toeristen stoppen hier zelden maar rijden er langs op weg naar de meer spectaculaire en populaire stops zoals Rotorua (zie mijn blog https://www.ticket-to-travel.be/bestemmingen/nieuw-zeeland/680829_rotorua-sulphur-city-en-blue-lake). Houden zo, denken de baaimensen want dit is vooral hún eigen vakantieplek en zoals een local het zo overduidelijk verwoordde: waarom zou je in de zomer ergens naartoe gaan als je alles op je stoep hebt!

Wat hebben ze dan allemaal, daar in de Bay of Plenty? Ontdek het samen met mij!

 

Witte zandstranden, surfstranden en klifstranden

Een kustlijn als een eindeloos geelgouden lint dat zich uitstrekt over bijna 260 km, bereid je dus maar voor op een tocht langs verrassende en onvergetelijke juweeltjes.

 

* Papamoa Beach

Uitgeroepen tot 4e beste strand van Nieuw-Zeeland! Dit kleine, bij veel buitenlanders onbekende, kustplaatsje is gezegend met 16 km aan weidse witte zandstranden, verborgen achter een brede duinenrand. Mooier kan je het niet bedenken en zelfs in het drukke hoogseizoen is het er (naar Belgische normen) ontzettend rustig. Alleen de lawaaierig krijsende meeuwen vragen om je aandacht en de wind en de golven, die totaal anders klinken dan onze Noordzeegolven - luider, krachtiger en met meer geraas slaan ze neer op het strand.

Geen betere manier om helemaal tot rust te komen dan eindeloos wandelen met zo’n vergezichten: aan de ene kant de hoge groene driehoek van Mount Maunganui, aan de andere kant de utstekende punt van de kliffen van Maketu en recht voor je de donkere vlek van Motiti Island.

Met stip mijn nummer 1 uitwaai- en genietplek!

 

* Newdicks Beach

Op een afgelegen en in zee uitstekende punt (Okurei Point), daar waar de weg stopt, kom je op een pareltje van een strand terecht. Je moet er wel een hobbelige rit over een onverharde private weg voor over hebben (vandaar de kleine bijdrage van 5 NSD in de ‘honesty box’). Maar dan zit je ook feestelijk (en alleen) op de eerste rij in een echt paradijsje, voor de buitenwereld verstopt achter ruige zandkleurige kliffen.

Robuuste dennenbomen groeien als het ware uit het zand en stapels wrakhout zorgen voor grillige haast witgeschuurde takken. Hoge surfgolven rollen af en aan, in hun kracht gebroken door de enorme zwarte rotsblokken in het water. Een beleving die eeuwig mag blijven duren (maar dan wel zonder kleine blauwe kwalletjes). Wat een simpele schoonheid, wat een zegen!

Zeker en vast een must see! Met dank aan een tip van de (Nieuw-Zeelandse) buren!

 

*Maketu Beach

Langs de ongerepte kust van het slaperige dorpje Maketu sta je verbaasd te kijken naar de hoge golven. Dit is dan ook één bij de locals bekende en geliefde surfplek, compleet met surfclub. 

En nee, die lage begroeide strook vlak bij het strand is geen eilandje maar de Maketu Spit, een zanderige schoorwal die begint aan de monding van de Kaituna rivier. Je vindt er het meest intacte ecosysteem in de regio en alleen kust- en zeevogels wonen er. Hele kolonies schattige dotterels en kleine roodsnavelmeeuwen kunnen er in alle rust naar voedsel zoeken en een nest maken. 

Hou je van schaal- en schelpdieren dan zit je in Maketu op de eerste rij! Een overvloed aan oesters, mosselen, venusschelpen en zee-egels vis je zo uit het water, klaar voor een lekker maaltje. Maar wel opletten: er staat een maximum op de aantallen die je mag vangen.

Alhoewel maar een zakdoek groot, heeft Maketu een boeiende geschiedenis: meer dan 600 jaar geleden (rond 1350) kwam hier een Maori waka (grote kano) aan land, komende van Polynesië. De Te Arawa stam (naar de naam van de kano) is nog steeds goed vertegenwoordigd in en rond Maketu.

Niet alleen een eeuwenoude geschiedenis heeft Maketu bekendheid gegeven! Wie heeft nog nooit gehoord van de (beroemde) Maketu Pies? Eerlijk, ik dus niet maar verder heeft zowat elke Nieuw-Zeelander ooit wel een pie uit Maketu gekocht! Nog steeds handgemaakt, nog steeds volgens grootmoeders recept en nog steeds in Maketu. 

Kom je van Maketu, maak dan even een omweg naar Kaituna en al helemaal als vissen jouw passie is. Het moerasland rond de monding van de Kaituna rivier in de Pacific Ocean werd ondergebracht in het Kaituna Scenic Reserve, een prachtig stukje natuur waar de originele plantengroei langzaam herstelt met een overvloed aan bloeiende cabbage palms en flax struiken en waar fijn kan gewandeld worden op de aangelegde paden. De kleine pier aan het eind van het doodlopende weggetje leent zich uitstekend om wat visjes te vangen.

 

* En niet te vergeten: Mount Main Beach! Je leest er alles over in mijn blog over Mount Maunganui: https://www.ticket-to-travel.be/bestemmingen/nieuw-zeeland/680635_mount-maunganui-het-stadje-en-de-berg

 

Kiwifruit en een vulkaaneiland 

* Nergens anders ligt zo veel vitamine C voor het rapen of plukken als in de Bay of Plenty! Op amper 10  minuten rijden van de kust kom je in en rond het stadje Te Puke en vooral langs No 3 Road, kilometerslange fruitkwekerijen en boomgaarden tegen, beschermd tegen zon en wind door hoge groene hagen. Het warme, vochtige klimaat en de vruchtbare grond is ideaal voor het kweken van kiwi’s, avocado’s en citrusvruchten.

Dat wisten de kolonisten al in de 19e eeuw en tuinbouw is altijd populair geweest in deze regio. Werden er eerst vooral appels, peren, appelsienen, citroenen en pompelmoezen gekweekt, vanaf 1934 schakelde men voorzichtig over op wat toen nog de Chinese kruisbes werd genoemd. Pas in 1959 werd de vrucht herdoopt tot kiwi, naar de bekende Nieuw-Zeelandse vogel.

Vandaag is de kiwi één van de belangrijkste exportproducten van het land, goed voor meer dan 700.000 ton en 75 % van de kiwi’s die wij eten komt nog steeds uit Nieuw-Zeeland. Jaarlijks worden er van april tot juni zo’n 200 miljoen bakjes vol kiwi’s geoogst. Met 30 kiwi’s per bakje kan je rekenen wat een gigantische hoeveel er geplukt wordt. Zoek je nog een bijverdienste? KiwiFruitJobs zoekt nog seizoenplukkers!

Te Puke heeft zichzelf uitgeroepen tot "Kiwifruit Capital of the World", getuige de reuzekiwi die het centrum versiert. Een groot deel van het stadje wordt dan ook ingenomen door bedrijven die voor, door en met kiwifruit werkzaam zijn, van kwekerijen tot opslagplaatsen en verpakkingsunits. Werkgelegenheid genoeg en tijdens het plukseizoen verdubbelt de bevolking en zijn hotels, motels en backpackershostels helemaal volgeboekt.

Niet alleen goed voor de gezondheid, die kiwi’s, ook goed voor de economie! 

 

* Ook aan vulkanen geen gebrek en de Bay of Plenty mag zich beroemen op Nieuw-Zeelands enige actieve vulkaan nl. White Island, gelegen tegenover het stadje Whakatane op 48 km buiten de kust. De naam hebben we ook aan James Cook te danken die het vulkaaneiland in 1769 ontdekte en het White Island noemde omwille van de witte stoomwolken die er over hingen. De Maorinaam Te Puia o Whakaari betekent ‘de dramatische vulkaan’ en dat is waarheid geworden op 9 december 2019 toen een vulkaanuitbarsting het leven kostte aan 22 mensen.

Wat eens een toeristische trekpleister was, is nu enkel nog te zien vanuit de lucht met een scenic helikoptervlucht of vanaf lookouts op het vasteland waar je regelmatig de stomende witte rookpluimen tegen de helderblauwe lucht kan bewonderen. 

Er werd een Netflix documentaire gemaakt over de uitbarsting met de titel: “The Volcano: Rescue From Whakaari”.

 

Wandelen in het zicht van de Pacific Ocean

Korte wandelingen vanaf de keukendeur, lange daguitstappen in het Kaimai gebergte of meerdaagse tochten door het Whirinaki Te Pua A Tane Conservation Park, je hebt de keuze! Gemakkelijk of uitdagend, langs watervallen of door prehistorisch regenwoud en zelfs wandelingen met een cultureel tintje … walking en hiking is Nieuw-Zeelands nationale sport en een prettige outdoor activiteit in de Bay of Plenty.  

 

* Papamoa Hills

Zin in een leuke wandeling als tussendoortje of als dagelijkse workout? Daar is een klim naar de top van de Papamoa Hills helemaal geschikt voor! Je kan er niet naast kijken, de heuvels van Papamoa, ze zijn heel dominant aanwezig in het verder vlakke kustlandschap tussen Papamoa Beach en Te Puke. Een groene wandelomgeving en tegelijkertijd een historische en culturele ervaring: het Papamoa Hills Regional Park omvat niet minder dan 7 oude pa sites waar de Maoristammen van Papamoa ooit hun leefgemeenschap hadden. Vergeet ook niet dat het natuurpark een werkende boerderij is en schapen heer en meester zijn van de grasweiden. 

Een van de wandelpaden, de summit walk naar de top op 224 m, is een behoorlijke uitdaging. Het pad gaat steil naar omhoog en blijft steil omhoog gaan maar na 3 kwartier wordt je wel beloond met fantastische vergezichten over de Bay of Plenty en de Pacific Ocean. Bij helder weer kan je de kustlijn vanaf Tauranga Habour en Mount Manganui tot aan Whakatane zien.

De weelderige oude dennenboom die donker afsteekt tegen de witte wolkenlucht is als een wachter van ver te herkennen en we weten nu ook dat de glimmend groene boom een karaka is met mooie maar giftige vruchten!

Papamoa Hills, een ideale uitstap op zondagmiddag. De gezellige Nieuw-Zeelandse babbels met de wandelende locals krijg je er gratis bij. Vooral wandelmaatje Croky de papegaai zorgt voor wat oponthoud! 

Adres: Papamoa Hills Regional Park - Poplar Lane - Papamoa

 

* Mount Maunganui Base Track

Verteld en beschreven in mijn blog: https://www.ticket-to-travel.be/bestemmingen/nieuw-zeeland/680635_mount-maunganui-het-stadje-en-de-berg

 

Voor de stads- en shoppingmensen

De stadjes in de Bay of Plenty geven je dat aparte gevoel van een zorgeloze kustvakantie in combinatie met een culturele en avontuurlijke belevenis. Het beste van 2 werelden! 

 

* Tauranga, ooit een klein vissersdorp, nu de grootste stad in de Bay of Plenty, met een moderne promenade aan de waterkant met zicht op de haven en de cruiseschepen, met genoeg kunstgaleries en traditionele souvenirwinkels om je niet te vervelen tijdens een middagje shoppen. 

Zie ook mijn blog over Tauranga: https://www.ticket-to-travel.be/bestemmingen/nieuw-zeeland/680590_tauranga-oudejaarsavond-in-de-bay-of-plenty

 

* Mount Maunganui, als je houdt van het betere boutique winkelen en rondslenteren in je mooiste zomerjurk en zonnehoed langs terrasjes waar de geur van wafels (ja, ook Belgische) en ijsjes je tegemoet waait.

Zie ook mijn blog over Mount Maunganui: https://www.ticket-to-travel.be/bestemmingen/nieuw-zeeland/680635_mount-maunganui-het-stadje-en-de-berg

 

*Marktjes: nergens beter dan op de markt om de lokale sfeer te proeven. En in de Bay of Plenty heeft elk dorp of stadje wel een marktje, van rommelmarkten en boerenmarktjes met lokale zelfgekweekte of gemaakte producten tot gourmet night markets met live muziek waar je een ganse nacht van voorgerecht tot dessert kan genieten.

 

 

Avontuurlijk aangelegd?

Dan wacht de Bay of Plenty op jullie: van skydiven tot helikoptervluchten, van zwemmen met dolfijnen tot jetski en rafting, jouw kans om enkele punten op je bucketlist af te strepen!  En niet vergeten: bijna elk strand is een surfstrand!

 

Lekkere eetadresjes

The Island - 20 Domain Road - Papamoa Beach: gekend voor zijn ‘low and slow Texas style BBQ’, zijn eigen gebrouwd bier en de lekkerste ribbetjes ooit. Met kleurrijke en vrolijke buitenterrasjes!

Fish Face - 107 Maunganui Road - Mount Maunganui: verse en lokale visgerechten. Simpel en goed!

 

Nog meer Bay of Plenty

Vissen – kajakken – zeilen – paddleboarden - – duiken en snorkelen - hot pools en spas – paardrijden -  fietstochten – golfen – parken en tuinen - zomerconcerten – muziekfestivals … de lijst is eindeloos!

Zomer in de Bay of Plenty is een instant glimlach op je gezicht!

 

(Afbeeldingen kiwifruit, vulkaaneiland, The Island, luchtfoto Tauranga en Mount Maunganui via Pixabay)

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.