Porto: een stadsbezoek in 10 stappen.

Gepubliceerd op 24 juni 2023 om 17:47

Niet te groot, niet te klein, net goed, dat is Porto als je, zoals ik, voor je citytrip amper 24 uur de tijd hebt. Dit wordt een blitzbezoek van uur tot uur in 10 stappen.

Porto, aan de oevers van de Douro, na de hoofdstad Lissabon, de grootste stad van Portugal met iets meer dan 233.000 inwoners, wereldberoemd voor zijn portowijn, zijn azulejos (keramieken siertegels), zijn bruggen, en een  binnenstad die, samen met de portwijnkelders in Vila Nova de Gaia, sinds 1996 in zijn geheel als historisch centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

 

Een prima verblijf voor een kort bezoek aan Porto boek je in het Moov Hotel Porto Centro aan de Praça da Batalha 32 met een flashy inkom en een groene binnentuin met terras, met frisse strak-moderne kamers achter de krullerige art-decogevel uit 1839 in pastelgeel en donkere zandkleur, en een ruime lounge waar vermoeide en zieke reizigers verwend worden met thee door het zorgzaam personeel. 

Het hotel is ook perfect gelegen als je snel heel veel wil zien van deze bijzondere stad. Stap buiten en je wandelt zo tussen de kraampjes van de Feira de Artesanato da Batalha, een toeristisch marktje met veel handgemaakte streekproducten en de overal tegenwoordige kurken accessoires. Loop de hoek om en de straat over en koop in de Tabacaria Brasil je ticket voor de Yellow Bus, de ideale manier om alle hoeken van Porto in sneltempo te doorkruisen, van het oude centrum tot het strand en de zee.

Opstappen, zitje kiezen en camera bij de hand … let’s discover Porto!  

 

Stap 1: Vintage Bus Tour

Niet mijn standaard bezigheid tijdens een stadsbezoek maar als het snel moet gaan is zo’n hop-on / hop-off bustour een handig en gemakkelijk middel om alle bezienswaardigheden en verder gelegen wijken en stadsdelen te ontdekken. Met 2 routes – Porto Histórico en Porto dos Castelos – voor de schappelijke prijs van 20 euro, kom je langs het treinstation Sao Bento, de kathdraal en het enorme El Corte Inglés warenhuis. De bus maakt een uitstapje naar Vila Nova de Gaia op de andere Douro-oever en laat je een glimp zien van de vele portwijnkelders. Het paleisachtige stadhuis Câmara Municipal, het langgerekte grijze gebouw van het congrescentrum Alfândega, de van ver zichtbare Torre dos Clérigos, het zijn maar enkele van de trekpleisters die je doen verlangen naar meer. Het ultramoderne concertgebouw Casa da Música, de opvallend roze cultuurinstelling Fundação de Serralves en het fragiele en surreële kunstwerk 'She Changes', of zoals de locals het noemen de anémona, laten een veelzijdige stad vermoeden.

Het laatste deel van de tour brengt je naar het kustgebied aan de Atlantische Oceaan met de wijk Matosinhos en zijn talrijke visrestaurants, waar de vangst van de dag gegrild wordt in de openlucht en de wankele terrasjes op straat staan tussen de jaren 80-huizenblokken. De cruise terminal, de stranden en het 17e-eeuwse fort Castelo do Queijo sluiten de toeristische rondrit af. Veel gezien op een voormiddag en nu al een goed beeld van wat Porto te bieden heeft.

Eindpunt van deze bustour is het Yellow Bus Point aan de Avenida Dom Afonso Henriques, tegenover het station. Een adempauze en even tijd voor een snelle burger om de hoek in The Good Burger São Bento en klaar zijn we om enkele highlights van Porto van dichterbij te bekijken.

 

❀ Tip: Neem op een bewolkte dag een extra truitje mee. Op het bovendek van de bus en aan de kust kan het best fris en winderig zijn.    

                                                                                               

Stap 2: Estação de São Bento

Ook al neem je niet de trein in Porto, dit pareltje mag je niet links laten liggen. Begin 20e eeuw kreeg de stad zijn eigen treinstation, het Estação de São Bento, goed voor honderden toeristen die zich elke dag komen vergapen aan dit magnifieke gebouw en dan vooral aan de binnenkant.

De hal is één groot feest van met de hand beschilderde azulejos in blauw en wit maar ook in kleur.

Taferelen uit de geschiedenis van Portugal, oude beroepen, landschappen en oorlogen … neem je tijd want er zijn niet minder dan 22.000 tegeltjes te bewonderen! Kijk ook omhoog, naar het plafond met zijn klassieke rozetten en kroonlijsten in zonnig geel en zacht wit. 

(Adres: Praça de Almeida Garrett)

 

Stap 3: Sé catedral do Porto

Op het hoogste punt, in het historische hart van de stad, staat trots en robuust het oudste en belangrijkste monument van Porto, de kathedraal Sé. De basis is een romaanse vestingkerk uit de 12e eeuw, aangevuld en veranderd met gotische en barokke delen en dat toont ons, anno 21e eeuw, een prachtig bouwwerk in een mix van stijlen.

Het grote witte gebouw naast de kathedraal is het Paço Episcopal, een bisschoppelijk paleis. Achter de kathedraal en ertegenaan gebouwd ligt een klooster met een opmerkelijke open galerij die in de 18e eeuw volledig gedecoreerd werd met azulejos in de typische blauwe en witte kleur. Jammer genoeg afgesloten wegens herstelwerken maar de schermen laten net genoeg ruimte vrij om toch een paar foto’s te nemen.

Tip: zowel voor de kathedraal, het bisschoppelijk paleis en het klooster heb je een inkomticket nodig.

(Adres: Terreiro da Sé)

 

Stap 4: Miradouro Torreiro da Sé

Blijf even rondhangen op het Torreiro da Sé, het plein voor de kathedraal met de oude schandpaal. Je staat hier op de hoogste heuvel in het oude centrum van Porto en het uitzicht of miradouro is gewoonweg fantastisch! Net of je door zo’n oude view-master naar het verhaal van de stad kijkt: rode pannendaken, gekleurde gevels, kerktorens, een paar Barco Rabelos of portschepen op de rivier en een stuk geschiedenis in de vorm van imposante bouwwerken.

Smalle straatjes, plukken groen van verdwaalde bomen tussen de brokstukken van wat ooit een huis, een werkplaats was en in de verre verte, de portopslagkelders en de cruiseschepen. 

Er zijn trouwens meer miradouros rond de kathedraal met namen als Miradouro da Rua das Aldas en Miradouro da Igreja de São Lourenço. Volg gewoon je neus en je gevoel, richting de Douro rivier, langs de schitterende 'Chafariz do Pelicano' fontein en fotogenieke doorkijkjes tot je vanzelf in één van de leukste wijken van Porto belandt, de Ribeira wijk.

 

Stap 5: Bairro da Ribeira

Langs middeleeuwse trappen en gangen en muren uit een ver verleden overwoekerd met paarse winde, langs de Capela Nossa Senhora das Verdades en langs de Escadas do barredo, langs huizen in geel en rood en roze met balkonnetjes waar de was te drogen hangt … heerlijk om hier rond te dwalen!

Alles ademt hier charme en authenticiteit en echt en uniek! Porto is op z’n best  in deze volkse wijk!

Ben je op zoek naar kunstige winkeltjes en ateliers, dan loop je hier helemaal goed. Aan de waterkant rijgen de eethuisjes en terrassen zich aan elkaar, als kralen aan een ketting. Het uitzicht is dan ook een 100 % fotomoment!

Tip: Het lekkers van Porto proeven doe je best iets verder weg van de kade. Dit is namelijk dé toeristische topper bij uitstek en de prijzen zijn er ook naar!  

 

Stap 6: Ponte Dom Luis I

De wijk Ribeira is meteen de ideale plek om de Ponte Dom Luis I te bezichtigen, hét symbool van Porto. Deze hoge 400 m lange stalen boogbrug werd ontworpen door Teófilo Seyrig, een medewerker van Gustave Eiffel en nu je het zegt, de brug is inderdaad familie van de Parijse Eiffeltoren. Met 2 wegdekken boven elkaar is de brug zowel toegankelijk voor het autoverkeer als voor de metro en voor de voetgangers.

Het bovenste brugdek beloont je weer met dat weidse zicht op de Douro en zijn beide rivieroevers, aan de ene kant het Porto vol kleur, cultuur en eeuwenoude geschiedenis, aan de andere kant het Porto van de portwijn en de portkelders.

Zeker doen als je in Porto bent: die brug te voet overwandelen!

Weetje: De Ponte Maria Pia, de kleinere metalen spoorwegbrug die je verderop ziet liggen, werd wel door Gustave Eiffel ontworpen. Hoog op de brug zie je ook heel goed de Funicular dos Guindais, de kabelspoorweg die steil naar beneden loopt en een snelle manier is om het lager gelegen Ribeira te bereiken. Het scheelt je flink wat trappen!

 

Stap 7: Mosteiro da Serra do Pilar

De overkant van de Douro, ook hier valt er wat moois te beleven. Denk bijvoorbeeld aan een rond klooster en een uitzicht om U tegen te zeggen. Vanaf de brug loop je de heuvel op, langs het Jarim do Morro (volg gewoon de metrosporen) en via het steile wandelpad komt je op het hoogste punt van Vila Nova de Gaia. Daar, op een rotspunt, ligt het Mosteiro da Serra do Pilar met zijn merkwaardge ronde vorm. Het duurde dan ook zo’n slordige 132 jaar om het hele bouwwerk te voltooien maar er zijn verzachtende omstandigheden, ze hadden af te rekenen met financiële en politieke problemen.

Wel jammer dat het klooster gesloten is, altijd benieuwd naar de binnenkant, maar het uitzicht vanaf het hooggelegen plein is adembenemend!

(Adres: Largo Aviz - Vila Nova de Gaia)

 

Stap 8: Vila Nova de Gaia

Terug naar beneden naar de rivieroever die hier Cais de Gaia noemt en je een instant vakantiegevoel geeft, compleet met straatorkest, dansende mensen en terrasjes in de zon. Dit is puur genieten!

We worden echter verwacht voor een bezoek aan één van de gekende portwijnkelders: Caves Cálem (adres: Avenida Diogo Leite, 344).

Dat is wat Vila Nova de Gaia en Porto zo beroemd maakt: de rijen witgeschilderde portwijnkelders met hun karakteristieke rode puntdaken aan de oever van de Douro. Er zijn er in totaal 17 die je kan bezoeken!

Een rondleiding in porthuis Cálem is een hele ervaring van het bezoek aan het kleine museum met uitleg over de Dourostreek, de druiventeelt en de productie van de portwijn tot aan de kelders met hun grote wijnvaten. Een portproeverij met op de achtergrond een fadoconcert sluit het bezoek af. 

De avond is nog jong, het weer is zacht, de eethuisjes lonken met verrukkelijke geuren, de brug is een verlicht kunstwerk en aan de overkant ligt Porto, verpakt in een gouden schijn. Onverwachte en onvergetelijke kadootjes!

❀Tip: Reserveren is aan te raden voor een rondleiding met proeverij en fado-optreden. Vanaf de Cais de Gaia kan je de kabelbaan Teleférico de Gaia nemen naar het hoogste brugdek van de Ponte Dom Luis I.

 

Stap 9: Igreja Paroquial de Santo Ildefonso

Logeren met zicht op een schitterende kerk, waarvan de voorgevel bekleed is met 11.000 (en nee, er staat geen nul teveel) blauw-witte azulejos, dit is op en top zonder twijfel en oh zo totaal Porto! Er werd 30 jaar gebouwd aan deze parochiekerk die eindelijk in 1739 ingewijd werd. Brede ongelijke granieten treden leiden naar een levendig interieur met rijkelijk versierde nissen met heiligenbeelden, kleurrijke glasramen en vooral veel gouden details. Via de kerk kan je nog naar een klein museum met kerkelijke en religieuze kunst, verzameld in 7 zalen. Zet deze alvast op je lijstje! 

(Adres: Rua de Santo Ildefonso 11 – inkom 1 euro)

 

Stap 10: shoppen rond Rua de Santa Catarina

Deze gezellige en autovrije winkelstraat is ideaal als afsluiter, niet alleen omdat winkels kijken in het buitenland altijd iets exotisch heeft maar ook omdat in en rond de Rua de Santa Catarina een aantal niet te missen bezienswaardigheden liggen.

Een boekwinkel met een artistieke vitrine, stoepen met een geometrisch patroon in keramieken tegels, Café Majestic of het mooiste café van Porto, de Capela das Almas die van kop tot teen met blauwwitte azulejos bekleed is en een straatorkest voor de sfeer. In de zijstraten blijf je verbaasd kijken naar de magnifieke gevels van ijssalon Gelataria Neveiros en kruidenier A Pérola do Bolhão. En dan heb je nog de toevallige ontmoetingen want op wandel in Porto kom je al eens een monument tegen.

Porto, wie er nog niet geweest is, heeft ongelijk! Snel op die ‘moet-je-zien-lijst’ zetten want deze stad is geweldig en indrukwekkend en verrassend en sfeervol en heeft ja, mijn hart veroverd!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.