Overwegend droog met soms brede opklaringen, matige tot zwakke wind uit veranderlijke richtingen … prima weertje voor zomaar een fietstocht. Eentje zonder plan en zonder uitgestippelde route, eentje die mij brengt daar waar de fiets naartoe rijdt. Altijd spannend, altijd verrassend want de grensstreek tussen het Waasland en Zeeuws-Vlaanderen verbergt veel schone plekken, van akkers omkaderd door rijen knotwilgen, oude spoorwegen die nu dienst doen als fietssnelweg, drassig krekengebied waar wilde eenden de baas spelen, bosrijke buurtjes tot Reinaert de Vos die onverwachts verschijnt waar ik hem niet verwacht.
Het wordt een moeilijke evenwichtsoefening, een wedstrijdje België – Nederland zonder winnaar met dorpen die zichzelf in beide landen tegenkomen en straten waar het linker en het rechter voetpad een verschillende nationaliteit hebben. Tweewielers die genieten van lange fietstochten over vlakke fietspaden met alleen de natuur en kleine polderdorpen als metgezel vinden hier echter een waar fietsparadijs. Kijk niet verbaasd als je mij vroeg of laat tegenkomt!
** Van Stekene naar Sas van Gent
Een thuismatch op de fiets met als startpunt, mijn eigen achterdeur en als eindpunt een plaatsje met een halve Vlaamse naam aan het Kanaal Gent-Terneuzen. Rustige fietswegels door de bossen van Stekene, verlaten plattelandsbaantjes langs polders en dijken en kreken, dit is een uitstapje van ‘jij in je eentje in de natuur’ want geloof me, je komt onderweg geen kat tegen (en al helemaal geen kat op een fiets).
Grenspaal 284, 285 en 286 zijn stille getuigen van de grens die langs een slootje, een maïsveld, een kruispunt en in het midden van de weg loopt. Door Koewacht met zijn Belgisch en Nederlands deel, langs gehuchten met namen als Drie Hoefijzers, Boschdorp, Oude Molen en Het Zand waar fietscafé en Mariakapel elkaar nauwlettend in ’t oog houden.
Weidse vergezichten over de polders, bomen in een strakke rechte lijn aan de horizon, tussen de akkers – nog vaag zichtbaar - de omtrek van een 17e-eeuws Spaans fort, wuivende rietpluimen en opgeschrikte eenden in de sloten en kreken die het landschap in keurige rechthoeken verdelen, peperkoekenhuisjes in het groen, boerestraatjes en de Koninkjesdijk met zijn bomen op een verhoogje, natuurgebied Canisvliet en wandelpaadjes die verdwijnen in het struikgewas, de blauwe draaibrug over het Kanaal Gent-Terneuzen … aan de overkant van het water, het centrum van Sas van Gent, waar Annelies ‘woonde’, uit het liedje van Louis Neefs.
Wat in de 16e eeuw een kleine nederzetting was, die uitgroeide tot één van de sterkste vestingsteden van Europa, werd eeuwen later een rijke stad dankzij de industriële bloeiperiode met de komst van 2 suikerfabrieken, een glasfabriek en verschillende textielfabrieken. Anno 21e eeuw zijn de sporen van Sas van Gent als vestingstad zo goed als verdwenen. Als industriestad is Sas van Gent in een afgeslankte versie wel overeind gebleven, geholpen door zijn ligging aan het drukke Kanaal Gent-Terneuzen. En verder is het gewoon een leuk stadje met gezellige terrasjes en schilderachtige geveltjes langs het water, een pittoresk oud haventje, een getijdenwatermolen uit de 17e eeuw, een als rijksmonument geklasseerde katholieke kerk en een hervormde kerk die een 2e leven kreeg als reclamebureau.
Een fietsritje naar Sas van Gent? Niet twijfelen, het is een leuke manier om de grensstreek te ontdekken!
** Rondje Hulst
Slechts een fietsboogscheut verwijderd van mijn (nog steeds dezelfde) achterdeur ligt Hulst, het Zeeuws-Vlaamse stadje vlak over de grens met België. Gelegen in een onherbergzame regio in de middeleeuwen, gezien als een buitenbeentje in het historische Graafschap Vlaanderen, voor eeuwig verbonden met het Waasland door de dikke ruige staart van Reinaert de Vos en veel meer dan een shoppinguitstap in een weekend van de 21e eeuw. Vergeet de winkels en de supermarkten die (lekker makkelijk) ook op zon- en feestdag open zijn, Hulst heeft flink wat cultuur op z’n presenteerblad liggen, in het lekkere gezelschap van Hollandse maatjes en roomboter speculaas.
Een beschermd stadsgezicht en 68 rijksmonumenten, saai en oninteressant is geen synoniem voor dit stadje met zijn Vlaams-Bourgondische vibes. Daarom, bij deze: wat moet je zeker doen op je rondje door Hulst?
Monumenten van Reinaert de Vos
Middeleeuwse literatuur, verweven in en rond de stad, van een groots Reynaertmonument aan de Gentsepoort, een grappig kunstwerk Als de vos de passie preekt op de hoek van de Steenstraat en de Grote Markt tot een kamer in het Museum Hulst die volledig is gewijd aan het 13e-eeuwse dierenepos. Ons vosje wrijft wellicht in z’n pootjes van tevredenheid over al die aandacht!
Sint-Willibrordusbasiliek
In 2009 verkozen tot mooiste kerk van Nederland en dat is geen toeval: de glasramen zijn prachtig, de grafstenen in de gangen zijn een rijke herinnering aan de 16e en 17e eeuw en de 60 m hoge toren is van een uniek ontwerp.
Die toren kan je trouwens beklimmen in de zomermaanden juli en augustus. Wel reserveren!
Stadhuis
Het eerste Stadts- of Raedthuys van Hulst kwam er omstreeks het jaar 1200 en diende in de loop der eeuwen als vleeshal en waag, als overdekte markt en herberg en zelfs als rechtbank en gevangenis.
Verbouwd, hersteld en gerestaureerd, vandaag kan je het stadhuis bewonderen aan de rand van de Grote Markt waar het gotische bouwwerk fier staat te stoefen met zijn kleurige vensterluiken en schone torenspits.
Gentse Poort
Naast het Reynaertmonument staat één van de (oorspronkelijk) 5 stadspoorten van Hulst. De Gentse Poort, omkaderd door de groene vestingwallen, werd gebouwd in 1780. Nu een beschermd rijksmonument, in de 18e eeuw onderdeel van de verdedigingswerken van de stad.
Loop onder de bochtige tunnel door en je vindt aan de achterkant van de poort meteen het ideale start- en eindpunt voor een wandeling over de stadswallen.
Bollewerckpoort
Ontworpen in 1506, een paar keer vernield en heropgebouwd, verdwenen onder de klei en het gras om tenslotte opgegraven en gerestaureerd te worden. De ruïnes van de middeleeuwse Bollewerckpoort (ook Keldermanspoort genoemd) liggen er weer netjes bij met als bekroning van die lange lijdensweg: een klassering als rijksmonument en wat extra bezienswaardigheden in de directe omgeving.
Zo is er het doorkijkpaneel met daarop een tekening van hoe de originele poort eruitzag. Blijf ook even stilstaan bij het monument met de naam Ravelijn: 2 beelden die een winnaar en een verliezer voorstellen.
Achter de poort werd De Vindplaats gecreëerd, een speel- en ontmoetingsplaats waar kinderen én volwassenen een plezierig uurtje kunnen doorbrengen met de geschiedenis van Hulst en de Spaanse bezetting. Leef je vrij en vrolijk uit met het kanon, de kanonskogel en de reuzegrote Spaanse helm.
Stadsomwalling
Geen discussie mogelijk: Hulst is 100 % een vestingstad en de bewijzen zijn overduidelijk. Al in de 14e eeuw werd de stad beschermd door een gracht en een aarden wal. Een rits bedreigingen, oorlogen en veroveringen later werd die eenvoudige verdediging aangevuld en uitgebreid met stadsmuren, bolwerken en poorten. De brede stadsgracht en de stadsomwalling werden magnifiek gerestaureerd en kregen een nieuwe toekomst als wandel- en fietspad.
Het uitzicht op water en natuur en de doorkijkjes naar het stadscentrum zorgen voor een 3,5 km zalig Hulsters rondje. Mijn favorietje op zondagnamiddag.
Bolwerken
Ze zijn met z’n negenen, komen uit de 17e eeuw, zijn nog helemaal intact en hebben elk hun eigen verhaal. De vijfhoekige vestingswerken, die de stadswallen hun aparte vorm geven, hebben namen als Doelenbolwerk, Molenbolwerk, Nassaubolwerk … namen die allemaal een link hebben met de geschiedenis van Hulst. Een toertje over de vesting bevredigt je nieuwsgierigheid!
Stadsmolen
Op wandel over de stadswallen kom je onderweg vanzelf de indrukwekkende Stadsmolen tegen. Een krasse ouderling van het bouwjaar 1792, type ronde molen, functie korenmolen – volgens de Nederlandse Molendatabase.
Eind de 18e eeuw werd de molen gebruikt om de Franse soldaten, die de stad hadden veroverd, te voorzien van meel. Zijn molenaarsjob nog niet vergeten wordt er, in een modern jasje, nog steeds gezorgd voor ambachtelijk brood- en bakmeel.
Open deur: elke vrijdagmiddag en zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 u.
Pagadders
Mis ze niet, die kleine figuurtjes met hun opmerkelijk hoofddeksel. Verspreid over de binnenstad vertellen Rico en Barco, Molino en Silencio en de rest van de 18-koppige bende het verhaal van de Spaanse bezetting van Hulst waar in het jaar 1645 een einde aan kwam. Te klein om te vechten werden de pagadores (vertaald betekent het woord ‘betaalmeesters’) gebruikt voor allerlei taken o.a. om de soldatenlonen te bezorgen. Feit is dat ze na 1645 verdwenen uit de stad en pas in 2018 weer opdoken. Heel leuk om ze te ontdekken tijdens één van je stadswandelingen!
Honger gekregen van al dat wandelen en kijken en bewonderen? Hierbij mijn culinaire tips:
@ What Els (Stationsweg 1) – zoet en lekkers, lunch en high tea
@ Bistrot En Passant (Gentsestraat 1) – voor de gezellige etentjes
@ Het Bonte Hert (Grote Markt 12) – als het iets meer mag zijn
** Van Hulst naar Perkpolder
Met de fiets bol je zo van Hulst naar Perkpolder, een buurtje gelegen aan de Westerschelde. Over polderdijken en zeedijken, langs kleine polderdorpen als Terhole en Kuitaart en Lamswaarde en Walsoorden om stil te staan en heerlijk te gaan uitwaaien bovenop de dijk met zicht op de Westerschelde, de gigantische vrachtschepen, het kleine zandstrandje en de rijen rustende scholeksters. Picknick en drankje mee, rust en stilte en zeelucht, klaar voor een ontspannend avontuur waarin amper iets gebeurt en amper iets beweegt.
Wil je wat meer actie? Neem dan tijdens de zomermaanden het veerpont Perkpolder-Hansweert naar de overkant (enkel voor voetgangers en fietsers - https://www.zeeland.com/nl)
Geen zin in meegebrachte boterhammetjes? Doe dan een terrasje bij Bar Goed - van ontbijt tot diner, ze hebben alles in huis voor de honger en de goesting. (Perkpolderhaven 6, 4588 RB Walsoorden)
Fietsen in de grensstreek, de ene kilometer in België, de volgende kilometer de Nederlandse kant op, langs bossen en kreken en uitgestrekte polders, door kleine dorpjes en historische steden om te eindigen op het strand aan de Westerschelde … voor wie op zoek is naar perfecte fietsuitstapjes!
Reactie plaatsen
Reacties