Christchurch: de stad van chic, charmant, crazy en complex.

Gepubliceerd op 29 december 2022 om 12:14

Eerlijk, het heeft even geduurd want Christchurch en ik hebben moeten wennen aan elkaar. Het begon als een haat-liefdeverhouding maar na 2 dagen op stap in de stad, die heel erg verschilt van wat ik in gedachten heb bij het begrip “stad”, is de liefde totaal en onverbreekbaar! Een staaltje van creatieve stadsheropbouw, vernieuwend en onverwacht met een hippe en jonge vibe en een perfecte mix tussen verleden en heden, dat is Christchurch na de aardbevingen van 2010 en 2011 en volgens de New York Times, één van de 52 plaatsen die je absoluut moet gezien hebben!

Eerste indruk: brede rechte lanen met bomen afgeboord, trendy woonwijken, open en verlaten stukken gravel die dienstdoen als parking, huizen in de bouwsteigers, eenzame klokkentorentjes zonder kerk, koloniale gevels naast eigentijdse en vaak futuristische architectuur, veel parken en veel groen en groot en uitgestrekt. Met bijna 365.000 inwoners is Christchurch immers de 2e grootste stad (Auckland is de grootste) van Nieuw-Zeeland.

Gelegen aan de Pacific Ocean, in het zicht van de bergtoppen van de Zuidelijke Alpen en aan de oevers van de Avon River die traag door het centrum kronkelt, er valt heel veel te ontdekken in Christchurch en wij gaan op verkenning! Nog wat onwennig in ’t begin, zonder veel houvast, wat verloren als een jas zonder kapstok. Maar oh jee als je deze stad leert kennen, wordt het gegarandeerd een van je favorietjes.

 

# 1. GESCHIEDENIS

Het idee van een aantal kolonisten om in de veroverde gebieden eerst de steden in te plannen en dan pas de vestiging van mensen in die steden te organiseren, leidde in de regio Canterbury tot de stichting van Christchurch, Sumner en Lyttelton. Naar het voorbeeld van een Engelse stad werden landeigenaars, kleine boeren en arbeiders aangetrokken en kerken, winkels en scholen voorzien.

In 1856 kreeg Christchurch, genoemd naar het gelijknamige college van de Universiteit van Oxford, stadsrechten van de Koning van Engeland en is daarmee de oudste stad van Nieuw-Zeeland. De vroegste inwoners waren getuige van een snelle groei en een constante evolutie van hun stad. Bomenlanen werden aangeplant en de Botanic Gardens kregen vorm met de eerste planten- en bloemenperken. Er kwam straatverlichting en een kathedraal, betaalde brandweermannen en de eerste wielerclub voor vrouwen. In 1893 zorgde Kate Sheppard “of Christchurch” ervoor dat vrouwen stemrecht kregen. Elektrische trams reden begin 20e eeuw door de stad en in 1964 werden The Beatles uitbundig toegejuicht tijdens hun Christchurch concert.

Na de aardbevingen van 2010 en 2011, met 11.000 naschokken, 185 slachtoffers, een paar duizend gewonden, 800 verwoeste historische gebouwen en zo’n 5.000 beschadigde huizen, is de stad moeizaam overeind geklauterd uit het letterlijke puin en stof. Alhoewel aan de heropbouw op sommige plaatsen nog flink gewerkt wordt, is Christchurch anno 2022 niet alleen een ‘Garden City’ maar bovenal een  ‘City That Rocks‘.  

 

# 2. STREET ART

Kleurrijk, eigenzinnig, bizar, wondermooi en apart … de muurschilderingen van Christchurch zijn een hedendaags openluchtmuseum. Het begon als een initiatief van de stad om wat schoonheid te brengen in de geruïneerde en met puin bezaaide straten na de aardbevingen. Nu is street art niet meer weg te denken in Christchurch. Nationale en internationale artiesten hebben hun stempel en vooral hun verfborstel op muren en gevels gezet met als resultaat: een eindeloos lange wandeltentoonstelling van fotogenieke kunstwerken onder een blauwe hemel.     

 

# 3. HAGLEY PARK EN THE BOTANIC GARDENS

Met meer dan 1.000 parken, tuinen en groenaanplantingen die bijna 1/3 van de oppervlakte van Christchurch innemen, draagt de stad terecht de naam van 'Garden City'. Waar je ook loopt of rijdt kom je hier groen tegen met als highlight het in alle opzichten immense, 165 ha grote, Hagley Park. De aanleg van dit historische park startte in 1855 en het is (bij regeringsdecreet vastgelegd) 'voor altijd gereserveerd als openbaar park en zal openstaan ​​voor recreatie en plezier van het publiek'.

Met de Avon River als een lus erdoorheen, een North en South en Little Hagley Park, een Lake Victoria en een Lake Albert, grote open ruimtes voor zomerse picknicks en barbecues, een wandelroute langs de rivieroevers, ontspannings- en sportfaciliteiten (golf, petanque, croquet, tennis … ) en meer dan 3000 bomen, vormt het park als het ware het groen hart van Christchurch. Als je even genoeg hebt van beschilderde muren en gebouwen in allerlei stijlen, is Hagley Park een zalige oase van stilte en rust te midden van prachtige natuurtaferelen.   

Een deel van het grote park wordt ingenomen door de Christchurch Botanic Gardens. Op een oppervlakte van 21 ha vindt de bezoeker er seizoenstuinen en thematuinen, een Visitor Centre, een giftshop en een café. Begonia’s, hosta’s, dahlia’s en hortensia’s, een tuin met eenjarige zomerbloeiers, een azalea- en magnoliatuin, de centrale rozentuin, een kruidentuin, een watertuin, een Aziatische border met planten en bomen uit China, Korea, Taiwan en Japan en een dromerige lindenlaan … we wandelen langs kleuren en geuren in overvloed. Zoek zeker de site van de New Zealand Peace Bell, een 365 kg wegende klok met een Engelse en Japanse inscriptie: 'World Peace Bell' en 'sekai heiwa no kane'.

Weetje: check de kalender van Hagley Park want er is regelmatig wat te doen, van muziekfestivals tot concerten en sportwedstrijden. Op 31 december is dit ook een leuke plek om oud en nieuw te vieren, tussen foodtrucks en picknickende locals met op de achtergrond, de swingende muziek van plaatselijke rockbandjes! Vuurwerk om middernacht met deze meevaller: je stapt als eerste het nieuwe jaar in! 

Adres: Rolleston Avenue, Christchurch Central City – inkom gratis - open vanaf 7 uur ’s morgens - sluitingsuur afhankelijk van het seizoen

 

# 4. CATHEDRAL SQUARE

Jarenlang dé plek waar je de iconische Christ Church Cathedral kon bezoeken en toch was het belangrijkste en meest gefotografeerde monument van Christchurch bijna verleden tijd. De aardbevingen van 2011 hadden zo’n vernietigend gevolg voor de kathedraal dat in eerste instantie gedacht werd aan de afbraak ervan. Pas in 2017 werd beslist om de kathedraal en het omringende autovrije plein in zijn vroegere glorie te herstellen met als extra’s een visitor centre en een viewing platform. De werken zijn gestart in 2020 en het einde van het complete project wordt verwacht tegen 2027. Behoorlijk snel als je bedenkt dat de bouw van de oorspronkelijke kathedraal 130 jaar duurde.

Nog een paar jaar geduld en dan kunnen we opnieuw vol bewondering opkijken naar dat schitterende erfgoed maar dan in een sterkere en veiligere vorm en vooral aardbevingsbestendig. Voor nu moeten we ons tevreden stellen met een blik tussen de werfafsluitingen en de infoborden rondom de site.

De gelovigen van de Anglicaanse Kathedraalgemeente kunnen intussen tijdelijk terecht in de wel heel speciale Cardboard Cathedral of officieel de Transitional Cathedral. Voornamelijk opgetrokken uit (jawel) karton en ontworpen door de wereldbekende Japanse architect, Shigeru Ban, is dit de enige kartonnen kathedraal in de wereld! Je vindt de Cardboard Cathedral aan 234 Hereford Street, Christchurch Central City.

 

# 5. 185 EMPTY WHITE CHAIRS

Heel bijzonder dit kunstwerk, bestaande uit 185 simpele witgeverfde stoelen, elke stoel verschillend van de andere, elke stoel symbool voor één van de slachtoffers van de aardbeving van 2011. Gemaakt door Peter Majendie, een kunstenaar uit Christchurch.

Geen woorden nodig, de stoelen vertellen het verhaal.

Adres: Christchurch Central City - hoek van Manchester en Kilmore Street – waar de Saint Luke’s Anglican Church stond

 

# 6. QUAKE CITY

Een museum waar je stil van wordt. Een museum van aangrijpende beelden, kippevel video’s en intens verdrietige vertellingen. Een museum ook van hoop en moed en veerkracht, van slachtoffers en overlevenden en hulpverleners, van optimisme en heropbouwen. Wil je Christchurch en zijn inwoners echt leren kennen, dan is een bezoek aan Quake City een absolute must! Niet alleen leer je begrijpen hoe zo’n aardbeving tot stand komt, wat er aan voorafgaat, wat de gevolgen zijn en waarom het ene deel van de wereld er hard door getroffen wordt en wij in België geen last hebben van een bevende en schuddende en barstende ondergrond.

Wandelend langs de verschillende infoborden en displays en luisterend naar de vele verhalen, geeft het je een onwerkelijk gevoel om te beseffen dat het Christchurch van de magnifieke parken, levendige terrasjes en opmerkelijke buildings ook de stad is van ingestorte kerken, verzakte straten en huizen in puin. Een doordenker en eentje waardoor je de stad toch met andere ogen bekijkt.

Adres: 299 Durham Street North, Christchurch Central City - elke dag open van 10 tot 17 uur - inkom: 20 NZD (senioren en studenten 16 NZD)

 

# 7. THE CANTERBURY EARTHQUAKE NATIONAL MEMORIAL

Het herdenkingsmonument voor de 185 slachtoffers van de aardbevingen van 2011 volgt op een dramatische manier de linker- en rechteroever van de Avon River, in het toeristische centrum van Christchurch. Een bezinningsplek op de ene oever tussen het groen van de struiken en de schaduw van de hoge bomen, met uitzicht op het rustgevend kabbelende water van de rivier - op de andere oever een strakke 111 m lange gebogen muur in de zon, bekleed met lichtgrijs geaderde marmer, met daarop de namen van alle verloren levens … een prachtige plaats om te herinneren en te gedenken maar ook om gewoon te genieten op de trappen en te kijken naar de eenden en de dikke rivierpalingen.

Adres: Oxford Terrace - Christchurch Central City

 

# 8. NEW REGENT STREET

Een picture perfect straatje met schilderachtige gevels in pastelkleurtjes, een authentiek historisch trammetje, terrasjes en live muziek, dat is New Regent Street. Oorspronkelijk ontworpen en gebouwd in de jaren 1930 als een winkelstraat met 40 shops en gevels in een karakteristieke Spaanse stijl, was New Regent Street zijn tijd ver vooruit! Dit stukje Christchurch had jammer genoeg erg te lijden onder de aardbevingen van 2011 maar werd zeer snel gerestaureerd en 2 jaar later heropend, tot vreugde van zowel de toeristen als de lokale bevolking. De straat en de gebouwen behoren tot Nieuw-Zeelands cultureel erfgoed. De vroegere winkels zijn bijna allemaal vervangen door cafés en restaurants en het straatje is zo bekend dat een plekje reserveren voor lunch of diner aangeraden is.

 

# 9. RIVERSIDE MARKET

De foodies onder ons worden helemaal blij in deze behoorlijk grote overdekte farmers market en foodhall. Op een ideale locatie aan de oevers van de Avon River, 7 op 7 dagen tot laat open en een uitgebreide keuze aan eetkraampjes, restaurants, cafés en bars die je op een toer rond de voedselwereld meenemen. Noem het en je vindt het: pizza’s, burgers, pannenkoeken en taartjes, ambachtelijke en lokale producten zoals bier, wijn en sapjes, kaas en vis en chocolade, heel veel koffie, Argentijnse BBQ, Indische kruidige keuken, Griekse souvlaki, Koreaanse rijstschotels, verrukkelijke Japanse ramen … en we zetten onze reis verder langs Seoul en Maleisië, Hanoi en Kathmandu, Shanghai en Wenen en Italië en de niet weg te denken fried chicken en fish & chips.

Kiezen is een hele opgave en overdonderd door alle geuren wil je alles wel proeven. Dat kan natuurlijk, als je een bezoek aan Christchurch uitrekt tot een paar weken!

De 1e verdieping, de sierlijke brede trap op, is ingericht als open eetzaal met lange tafels, stoelen in allerlei soorten en maten, zithoekjes en zetels. Altijd druk en daarom deze goeie raad: stuur één iemand naar boven om wat plaatsen in te palmen, anders wordt het rechtstaan met je bordje of schotel!

Aansluitend op Riverside Market is er nog Little Market Lane met ongewone en originele boetiekjes.

Adres: Oxford Terrace - Christchurch Central City

 

# 10. EXTRA TIPS

Shoppen in Christchurch: winkels en cafés in omgebouwde scheepscontainers, dat was de iconische “Re:Start Container Mall” die jarenlang dienst deed als een soort van shopping mall langs Cashel Street in het centrum van Christchurch. De toeristische attractie (want dat was het) werd in januari 2018 vervangen door eigentijdse verkeersvrije winkelstraten. Heerlijk om rond te snuffelen in voor ons onbekende shops met namen als Alchemy Equipment, KILT, Where the Fox Lives, Repertoire of het glamoureuze Augustine. 

Adres: Cashel Street, High Street en Colombo Street

 

Rommelmarkt Riccarton: rommelmarkt op z’n Nieuw-Zeelands waar werkelijk alles te koop is, van groenten en fruit tot meubels en juwelen, van kinderkleding tot ijsjes. Niks te doen op een zondag, ga dan rommelen op de markt in Riccarton, inclusief foodtrucks en live muziek.

Adres: 165 Racecourse Road, Riccarton Park, Christchurch – elke zondag van 9 uur tot 14 uur (ook als het regent!)

 

CHRISTCHURCH IN XX FOTO'S

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.