Een reis van duizend mijlen begint met de eerste stap. Met een lijstje dus. Een ‘to do voor vertrek’-lijstje, een inpaklijstje en een lange lijst met ‘to do en must-see’ op vakantie. Ik hoor het al, je bent helemaal mee: ik ben een lijstjesmens. En toegegeven, ook thuis heb ik altijd wel ergens een lijstje liggen. Dat gaat van de wekelijkse boodschappenlijst naar een lijst met wat de kleinkinderen op de zelfgemaakte pizza willen. Ik heb ook een lijst met woorden en zinnen die te mooi zijn om te vergeten, een cd-lijst (die vraag ik dan als verjaardagskadoo, ook al staan ze intussen op mijn Spotify-playlists), een boekenlijst, een lijst met landen waar ik ‘ooit’ nog naartoe wil, een lijst met plekjes en wandelroutes voor mijn volgende trip naar Nieuw-Zeeland … maar nu dus het échte reislijstje.
Ik ga op reis en ik neem mee
… mijn reisgidsen!
Niet één maar liefst een paar. Niks zo leuk als lezen over de reisbestemming, dat is genieten vooraf! De geschiedenis van het land of de stad waar de reis naartoe gaat vind ik altijd mateloos interessant. Wat heeft zo’n land of stad meegemaakt, hoe zijn ze ontstaan en gegroeid tot wat ze nu zijn? Wie zijn de mensen die er wonen, wat zijn de plaatselijke gewoontes, de bijzondere plekken en wat is het nationale gerecht? Vanuit mijn luie zetel droom ik weg en loop ik al door middeleeuwse kasseistraatjes en over lange zandstranden. Reisblogs lezen is ook zo iets, ideaal om net die iets andere informatie te verzamelen!
… mijn reisvoorbereiding!
Dat op zich is ook een beetje reizen en begint al bij het zoeken van een bestemming. Wordt het dichtbij of gaan we helemaal naar de verste plek op aarde? Laten we ons leiden door glamoureuze Instagrambeelden, door wat populair is of door het onbekende? Eerst dromen en dan plannen maken, enkel in ons hoofd of meteen op papier?
Een bestemming dus en of dat nu in ons kleine België is of aan de andere kant van de wereldbol, reizen vraagt om een lijstje. Een simpele en eenvoudige lijst wanneer ik de landsgrenzen niet oversteek – in principe is een inpaklijst dan voldoende. Maar hoe verder de reis, hoe langer en groter de lijst. Te beginnen met een lijst van alle regels en vereisten en adviezen voor het land waar de reis naartoe gaat. Dat gaat van een internationale reispas, een internationaal rijbewijs en een visum aanvragen, een reisverzekering afsluiten, vaccinaties halen tot vreemde valuta bestellen bij de bank en de credit kaart activeren voor het buitenland.
Auto parkeren op de luchthaven? Auto huren in het vakantieland? Werkt mijn mobiele telefoon ook op reis? Wat met buitenlandse netspanning en stopcontacten? Moet ik een wereldstekker voorzien?
Dat is slechts een deel van de to-dolijst voor vertrek. Check zeker bij elke reisvoorbereiding de reisinformatie die te vinden is op de site van FOD Buitenlandse Zaken. Een goed voorbereide reis is dubbel genieten! (https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen)
Bekijk je graag een paar concrete reisvoorbereidingen? Lees dan mijn blogs over ‘Jordanië, reisvoorbereiding, tips & weetjes’ en ‘Cuba voor dummies: tips & tricks voor je rondreis’.
… mijn reislijstjes!
Eens de bestemming vast staat, het tijdstip en de duur van de reis bepaalt is, het budget opgemaakt is, dan komt het leuke deel. De reisroute uitstippelen, activiteiten vastleggen, opzoeken wat de vakantieplek te bieden heeft, welke wandelroutes of fietsroutes zijn er, wat moet er vooraf geboekt of gereserveerd worden, waar kunnen de boodschappen gedaan worden, zijn er interessante kastelen, kerken (die loop ik nooit voorbij – ik heb een voorliefde voor kerken) of mooie parken … en dat gaat allemaal in 1 grote map.
Een lijstje met handige apps is ook zo’n ding – Skyscanner om de prijs van vliegtickets te vergelijken en Booking.com voor alle accommodaties - de RouteYou-app bijvoorbeeld voor wandelingen en fietstochten – GetYourGuide voor alles wat er te doen is in een bepaalde stad – Viator voor leuke activiteiten – Polarsteps om alles over de reis bij te houden en te delen met het thuisfront – TripAdvisor om dat leuke restaurant te vinden...
En dan zijn er nog alle praktische huisdingen die voor vertrek geregeld moeten worden: opvang voor de hond – wie zorgt voor de moestuin – wie geeft de planten en bloemen water. Je raadt het al: ook dat staat op een lijstje!
En tenslotte, een of twee dagen voor de reis begint: tijd om in te pakken en een inpaklijst heb ik in veelvoud: eentje voor een citytrip, eentje voor de bergen, eentje voor een strandvakantie en eentje voor een wandelvakantie. Handig en het inpakken gaat altijd vlot. Of maak zelf een inpaklijst met de handige Packtor-app.
Koffer klaar? Vertrekken maar!
Het echte reislijstje: het blijft een plezier om er eentje te maken! Weten dat alles goed geregeld is, zorgt voor een relaxte en een 100 % genieten-vakantie.
Maar, ik geef eerlijk toe, gewoon op een zonnige ochtend vertrekken naar ‘ik weet nog niet waar naartoe’ heeft ook zo zijn charmes, zonder lijstje, zorgeloos en in het moment!
Reactie plaatsen
Reacties
Leuke tips!
Groetjes.