Wenen: grootse gevels en keizerlijke allures. (dag 3)

Gepubliceerd op 23 december 2021 om 17:33

Dag 3 en meteen ook onze laatste dag citytrippen in Wenen. Terug naar de oude binnenstad want Wenen bezoeken zonder de Hofburg te bezoeken, kan natuurlijk niet. De Hofburg, dat is niet zomaar een paleis maar één van de grootste paleizencomplexen ter wereld met daarin de Keizerlijke Appartementen, het Sisi Museum, de Spaanse Rijschool, de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek, tal van kunstmusea en nog veel, veel meer. 

Deze plek is het echte historische middelpunt van de stad, een ’moet-je-gezien-hebben’ dus!  

Intussen kennen we de weg - langs het Donaukanaal, de Marienbrücke over, langs de Stephansdom en de ovale Peterskirche met de mooie groene koepels, door de chique Tuchlauben (een must voor wie van Jimmy Shoo, Fendi en Miu Miu houdt) en langs de prachtige gevels van de Kohlmarkt. Bijna missen we het grote plein met de paardenkoetsen en de monumentale hoofdingang van de Hofburg.

 

Keizerlijke allures

Voor we, als 2 minimensjes, onder die grote koepel naar binnen gaan, toch een klein geschiedenislesje. Wat vandaag een indrukwekkend geheel van monumenten is, was in de 13e eeuw slechts een kleine vesting. Hoe groter echter de macht en het rijk van de Habsburgers werd, hoe groter hun optrekje werd. 650 jaar lang werd de Hofburg uitgebreid met gotische en barokke paleizen, tuinen, binnenplaatsen en pleinen in een mix van stijlen, afhankelijk van de periode waarin ze gebouwd en aangelegd werden. De immense Neue Burg werd laatst toegevoegd en was pas klaar bij het begin van WO I toen de heerschappij van de Habsburgers al op een einde liep.

De erfenis aan luxueuze keizerlijke gebouwen die ze nalieten kunnen we gelukkig nu nog steeds bewonderen.

En dat bewonderen doen wij ook als we, tussen de gevels van de Kohlmarkt, een eerste ‘wauw’ zicht hebben op de Michaelertor en de Michaelertrakt, compleet met groene koepels, gouden versieringen, Griekse kolommen en krijgshaftige beelden. De boogvormige gevel met imposante toegangspoort, een keizer waardig, is zeker met stip het meest gefotografeerde monument in Wenen.

Waar nu enkel toeristen in paardenkoetsen langs de pracht en praal van de Habsburgers rijden, zag je in de 19e eeuw de keizerlijke koets voorbijkomen, op weg naar de appartementen van Frans Jozef en Elisabeth. De Hofburg was immers hun winterresidentie en de Keizerlijke Appartementen in combinatie met het Sisi Museum en de Keizerlijke Zilverkamer blijven fascineren en trekken elk jaar ( in een ‘normaal niet-corona jaar) miljoenen bezoekers en geloof me, zeker een bezoek waard!

 

SILBERKAMMER  

Onder de schitterende koepel van de Michaelertor is meteen rechts de toegang tot het Sisi Museum met de Zilverkamer, de Keizerlijke Appartementen en het Sisi Museum zelf. Tickets vooraf besteld, betekent binnen langs de ‘fast lane’ maar gezien er amper toeristen zijn, is fast overal snel, zelfs aan de kassa.

Een bezoektour begint bij de Silberkammer of Zilverkamer. Denk aan 5 zalen vol met bijna 7.000 voorwerpen. Je krijgt niet alleen heel veel tafelzilver te zien – van vorken, lepels en messen tot schalen en borden maar ook gouden bestek en koperen keukenspullen. Vitrines vol enorme soepketels, potten en pannen en taartvormen gaan aan ons voorbij. Er is veel glaswerk en kandelaars en gigantische tafelstukken die als decoratie op even gigantische tafels hebben gestaan.

Maar wat helemaal magnifiek is, zijn de porseleincollecties: honderden eet- en koffieserviezen, schalen en kommetjes, simpel of overdadig versierd, zacht gekleurd of net uitbundig en fel.

Je vraagt je af hoeveel borden een mens nodig heeft voor een etentje of een feestje? In het geval van de keizerlijke familie, met een hofhouding van bijna 5.000 mensen, was er heel veel porselein nodig en dus ook heel veel personeel om dat alles blinkend schoon te houden in een tijd zonder vaatwasser!

Tussen al die overvloed krijg je wel een goed beeld van de rijkdom van de Habsburgers.

 

SISI MUSEUM

Via de (uiteraard overal aanwezige) souvenirwinkel, loop je de statige marmeren trap op naar het Sisi Museum. Die trappen zijn duidelijk gemaakt voor keizerinnen met brede hoepeljurken en een lange sleep. Een chronologisch overzicht van haar leven - van haar geboorte tot haar tragische dood (ze werd in 1898 vermoord) – is hier stijlvol uitgebeeld door middel van heel veel foto’s en 300 persoonlijke voorwerpen van Sisi.

Babyschoentjes en hoedjes, notaboekjes en schrijfgerief, avondjurken en juwelen (replica’s), reiskoffers en medicijnkastjes maar ook haar droevige gedichten en het wereldberoemde schilderij dat Winterhalter van haar gemaakt heeft, geven de bezoeker een goed idee van het leven van een ongelukkige maar beeldschone keizerin die lak had aan de hofetiquette en liever op haar paard door de bossen galoppeerde.

 

KAISERAPPARTEMENTS     

Aansluitend aan het Sisi Museum liggen de Keizerlijke Appartementen die er, dankzij heel veel originele meubelen en decoratie, nog bijna hetzelfde uitzien als 150 jaar geleden. 18 kamers met glanzend rode muurbekleding en bijpassende gordijnen, veel schilderijen en portretten, kristallen lusters en wandtapijten … een terugblik op een andere eeuw en een keizerlijk leven in een amper te vatten weelde.

Een enorme maquette van de complete Hofburg toont nog maar eens dat dit een stad-in-de-stad was en is. Een oppervlakte van 240.000 m², 18 gebouwen, 19 binnenplaatsen en 2.600 kamers, fantastisch goed onderhouden en perfect gerestaureerd, dit is een historische bezienswaardigheid van formaat!

De trap naar de uitgang is iets minder keizerlijk en een beetje verdwaasd door zo veel overdadige luxe staan we terug buiten in de ijle winterlucht. Een middaghongertje brengt ons als vanzelf naar de overkant van de drukke Ringstrasse, naar de Maria-Theresien-Platz, waar kerstmarkt nummer 5 op ons wacht, onder het toeziend oog van Maria Theresia, hoog op haar troon als een echte keizerin.

Heerlijk dat Oostenrijks lekkers – wafels met apfelstrudelvulling en een dikke toef slagroom! – en vervelen doet het voorlopig nog niet, al die kerstmarkten. Voor sfeer en gezelligheid, een dikke 10!

 

Opmerking: foto’s nemen of filmen is verboden in de Zilverkamer, het Sisi Museum en de Keizerlijke Appartementen. Geen beelden dus van de weelde, de luxe, de glitter van de Habsburgers – om dat te ontdekken, moet je zelf naar Wenen!

 

Adres: 1 Michaelerplatz

Metro: halte Herrengasse, lijn U3 (oranje)

Tickets: https://www.sisimuseum-hofburg.at/unsere-tickets/tickets-preise

 

Grootse gevels en nog meer monumenten

De Maria-Theresien-Platz is het ideale startpunt om nog meer buitengewone architectuur in Wenen te ontdekken. Op dit grote plein steken 2 bijzondere en identieke gevels boven de kerstkraampjes uit, het Kunsthistorisch Museum en het Natuurhistorisch Museum, speciaal gebouwd voor de immense collecties van de Habsburgers.

De ganse binnenstad van Wenen is, kortweg gezegd, één groot museum en je weet echt niet waar eerst kijken:

het Burgtheater, het ingepakte parlement (wegens restauratie), de universiteitsgebouwen, de opvallende Pestsäule, de grijze Franziskanerkirche, de gele Kirche am Hof, de geweldige gevels aan datzelfde Am Hof plein, Freyung met de Schottenkirche, Palais Kinsky en Palais Pocia en met de Altwiener Christkindlmarkt (kerstmarkt nummer 6) die nog voor leuke foto’s zorgt.

Veel gezien, veel nog niet gezien maar voor nu hebben we echt wel genoeg gevels en kerken en paleizen en monumenten bekeken en de trein wacht, retour België. Dag Wenen, misschien komen we nog eens terug, in de zomer, voor de terrasjes langs de Donau en het strand aan het Donauinsel! 

 

   

Weetjes

*Een deel van de Hofburg is nog steeds in gebruik door de Oostenrijkse Bondspresident.

*Het historische centrum van Wenen staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.  

*Je vindt hier veel goed aangelegde en bewegwijzerde fietspaden in het centrum, wat van Wenen een ideale fietsstad maakt.

*Wat opvalt: Wenen is een erg propere stad en alle historische gebouwen en monumenten zijn ongelooflijk goed onderhouden

en zien er nog steeds ‘nieuw’ uit.

*Wenen werd in 2018 verkozen tot ‘meest leefbare stad ter wereld’ en in 2020 tot ‘meest groene stad ter wereld’ - 2 extra redenen om hier zeker te gaan citytrippen!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.