Mallorca: Cuevas del Drach, de grotten van Porto Cristo.

Gepubliceerd op 23 oktober 2021 om 17:59

Tweede poging om toch nog de beroemde Cuevas del Drach te bezoeken. Eerder deze week in de namiddag gesloten, op onze laatste ochtend in Mallorca hebben we meer geluk. Een van de populairste bezienswaardigheden van het eiland willen we echt niet gemist hebben.

 

De eerste berichten over de kalksteengrotten, vlakbij het vissersdorpje Porto Cristo, dateren al van de middeleeuwen en vermelden de datum van 1338 als het jaar van ontdekking. Er wordt echter aangenomen dat de toegang tot de grotten ook in de oudheid gebruikt werd als opslagplaats of schuiloord. Pas eeuwen later, in 1880, werd er uitgebreid onderzoek gedaan naar de gangen en de verschillende zalen van het grottenstelsel dat een totale lengte heeft van 2,5 km en op een diepte van 25 m ligt.

Toch duurde het nog tot 1896 voordat het grote meer gevonden werd, toevallig tijdens de verkenning van het grottencomplex. Het meer, dat de naam draagt van zijn ontdekker Martel, is met zijn afmetingen van 177 m op 33 m één van de grootste ondergrondse meren in Europa. Dat op zich is al een attractie maar wat het bezoek helemaal uniek maakt, lees je zo meteen.

De naam Cuevas del Drach of de Grotten van de Draak verwijst de vorm van de grotten maar ook naar een oud bijgeloof. De ligging van de grotten aan de Middellandse Zee zorgt ervoor dat het geluid van de golven in de ondergrondse gangen en ruimtes klinkt als het brullen van een draak, ervan uitgaand dat ooit iemand het geluid van dit mythische wezen werkelijk heeft gehoord.

De grotten werden tussen 1922 en 1935 aangepast voor bezoekers met een nieuwe ingang, wandelpaden, trappen en verlichting. Later werd bovengronds uitgebreid met aangelegde tuinen, een picknick plaats en eethuisjes, terrasjes en souvenirwinkeltjes. In totaal zijn er ondergronds 6 meertjes en 4 zalen (Cueva Negra, Cueva Blanca, Cueva de Luis Salvador en Cueva dels Francesos), verbonden met elkaar door een stelsel van gangen.

Kalksteengrotten gevormd door zeewater en regen die door de bodem sijpelen, dan verwacht je veel stalagmieten en stalactieten en dan ben je geneigd te denken: heb ik al gezien, in België en Nederland en zelfs in Nieuw-Zeeland. Maar niets is te vergelijken met wat je in de Cuevas del Drach ontdekt.

Dit is een sprookje van kristal, van uiterst fijne ijspegels, van kanten gordijntjes, in een adembenemend contrast met de enorme zuilen en gewelven en de indrukwekkende stenen watervallen. Azuurblauwe meertjes glinsteren in de diepte op de bodem, dromerig, verrassend, fascinerend …

Het hoogtepunt beleef je aan het einde van de tour waar je in een immense zaal komt (met plaats voor 1.100 bezoekers) aan de rand van een donker mysterieus meer, het meer Martel. Er naderen verlichte bootjes en zachte muziek zorgt voor een betoverende sfeer.

Dat is het unieke aan de Cuevas del Drach, het klassieke concert vanuit een bootje op het ondergrondse meer en dat al sinds 1935! Heel onwezenlijk om een muziekkwartet ‘Les Contes d'Hoffmann van J. Offenbach’ te horen spelen, terwijl je 25 m onder de grond in een grot zit. Ontroerd, onder de indruk en blij dat we dit niet gemist hebben.

Terug gaat het langs dezelfde route en afsluiten en nagenieten doen we aan de jachthaven van Porto Cristo op een terrasje met zicht op de dobberende bootjes.     

 

Gratis parking – openingsuren verschillen per seizoen dus zeker vooraf checken

Duur bezoek: +/- 1 uur – Lengte route: +/- 1,2 km – foto’s maken tijdens het concert is verboden

Tickets en tijdslots via http://www.cuevasdeldrach.com/

Opletten: er zijn in Porto Cristo nog andere, kleinere grotten, de Cuevas dels Harms.

 

Als afsluiter doen we sportief met een fietstochtje (fietsen huren kost je amper 5 euro) langs de promenade van Ca’n Pastilla. Zon in ons gezicht, wind in ons haar en zicht op de Middellandse Zee, België ligt nog even ver weg!  Door de tip eerder deze week van reisleider Jacky stoppen we voor een kort bezoekje aan de mooie Iglesia La Porciuncula. We hebben pech want zowel het kerkje als het museum zijn gesloten. Onverwacht raken we toch (gratis) binnen (met dank aan Martine en haar superspaanse babbel) en kunnen we alsnog de kleurrijke glas-in-loodramen en de moderne en heel aparte architectuur bewonderen. 

En dan is het koffers pakken en dag Mallorca … ooit komen we terug!  

 

Waarom Mallorca zeker op je bucketlist moet staan:

*Omdat dit eiland zijn authentieke sfeer heeft weten te behouden, ondanks het eenzijdige beeld dat er vaak opplakt van feesteiland, massatoerisme en volle stranden.

*Omdat één van de meest imposante bergketens, van west naar noord door het eiland loopt. De Serra de Tramuntana staat dan ook op de UNESCO Wereldergoedlijst.

*Omdat je er zoveel meer kan doen dan enkel strandliggen en zonnen. Wat dacht je van fietsen, wandelen, golfen, paardrijden, rotsklimmen en paragliding.

*Omdat er ontelbare slaperige dorpjes in verborgen baaien en beschutte valleien te vinden zijn.

*Omdat hier voor cultuurliefhebbers heel wat te ontdekken valt. Denk aan kloosters en burchten en kastelen en prachtige modernista gevels.

 

Doen dus, dit mediterrane eiland want het zit vol verrassingen! Hier maak je zo een jaarkalender met voor elke maand een adembenemend beeld, 12 op een rij.

 

Met een zonnig bedankje aan mijn reisgenoten die Mallorca onvergetelijk hebben gemaakt: Jacky, Alex, Martine, Anne, Nadine, Stef, Greta, Roger, Wim, Kris, Rita, Francois, Rita, Chris, Paul, Martine.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Jacky Rabau
2 jaar geleden

Dank Bernadette voor dit prachtig reisverhaal .Julie waren een uitzonderlijke groep waar we het maximum in die 7 dagen konden uit halen .Hopelijk vinden je blogvolgers ook de weg via de website van Intersoc .Graag zal ik ook voor hen hun enthousiaste reisbegeleider zijn.