Vakantie in Slowakije: meer wandelingen, tips en bezienswaardigheden.

Gepubliceerd op 20 juli 2022 om 18:24

Dit is waarom Slowakije met spoed op je bucketlist moet: om de schitterende hoge bergen, om de diepe donkergroene bossen, om de kilometers lange wandelpaden, om de meren en grotten en watervallen en canyons, om de kastelen en burchten, om de pittoreske stadjes en dorpjes, om de vele UNESCO sites, omdat het nog heel authentiek is, omdat het een veilig, superproper en supervriendelijk land is, omdat het nog goedkoop is … met andere woorden Slowakije is hét perfecte vakantieland en zeer geschikt voor een roadtrip. Daarom, nog een laatste blog, als afsluiter, met extra inspiratie voor een uniek en vrijwel onbekende landje.

 

Hoge bergen en diepe bossen

De Slowaakse natuur kan je ronduit indrukwekkend noemen. Om in getallen te spreken: 25 % van het grondgebied bestaat uit beschermd natuurgebied, er zijn 9 nationale parken en 10.000 hectare van het land is oerbos en streng beschermd en bewaakt.

Behalve langs de Donau en in het vlakke zuiden van Slowakije, is de rest van het land heuvelachtig tot bergachtig. Je vindt hier het kleinste alpine berggebied van Europa: de Hoge Tatra met toppen tot 2.655 m, de Lage Tatra en de bekende en toeristische Ďumbier (2.043 m), de Westelijke Tatra en zijn skigebieden, de Grote Fatra met grillige bergen, de Kleine Fatra en de wilde natuur, het Slowaakse Paradijs met zijn avontuurlijke wandelingen langs kettingen en ijzeren ladders en tenslotte de Belianske Tatra met dichte bossen en alpenweiden vol bloemen. Een groot deel van deze gebieden maakt deel uit van het Nationaal Park Tatra en is door UNESCO in 1993 ook beschermd als biosfeerreservaat.

In het uiterste oosten van Slowakije (op de grens met Polen en Oekraïne) zijn er nog “echte” bossen, oeroude beukenbossen en sparrenbossen. Je vindt ze in het Nationaal Park Poloniny. Bewaakt, beschermd, verboden voor wandelaars en opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst sinds 2007.

Fascinerend, zoveel natuurschoon in één land en hoe zalig is het om dit alles te gaan ontdekken!

 

Kilometers lange wandelpaden

Met een totaal van 14.000 km aan wandelpaden ben je als wandelaar wel even zoet. In elk infocenter en in elke boekenwinkel kan je terecht voor handige en gedetailleerde wandelkaarten en deskundige uitleg om veilig te starten. De trails zelf zijn duidelijk gemerkt, al kunnen wegenwerken en gesloten parkings voor een sukkelig begin zorgen. De kleuren van de markering hebben trouwens elk hun eigen betekenis: rood staat voor een bergkam, blauw is een langeafstandspad, groen is voor paden die naar andere paden leiden en geel verbindt de verschillende kleuren. Altijd handig om weten! Check ook vooraf of de wandelroute open is. Wandelpaden in de hoger gelegen gebieden zijn meestal gesloten van 1 november tot 15 juni omwille van de gure weersomstandigheden.

Een erg mooi wandelgebied is de Liptov regio en de Jasná dolina, vanwaar verschillende trails starten, makkelijke maar ook uitdagend avontuurlijke. Enkele van de meest fantastische wandelingen zijn o.a. de klim naar de top van de Chopok (2.024 m / Lage Tatra) – de wandeling naar de meren van Roháč (1.719 m / Westelijke Tatra) - de schilderachtige route van het ene bergmeer Štrbské pleso (1.346 m) naar het andere bergmeer Popradské pleso (1.494 m) in de Hoge Tatra.

Vanaf Tatranská Lomnica en Ždiar (Hoge Tatra – Poprad District) zijn er meerdaagse wandeltochten te maken. In het gebied tussen de hoogste bergtoppen van Slowakije - de Gerlachovský štít (2.655 m) en de Lomnický štít (2.632 m) – vind je namelijk een paar bergchalets. Ook de Tatranská magistrála, het 68 km lange wandelpad van de Westelijke Tatra over de Hoge Tatra naar de Belianske Tatra, is prima geschikt als meerdaagse wandeling met voldoende overnachtingsmogelijkheden.

De heuvels en bossen in het lagergelegen zuiden van Slowakije zijn ideaal voor rustige wandelingen. Denk aan de omgeving van het historische mijnstadje Banská Štiavnica waar heel wat routes en wandelpaden te vinden zijn. De kleine parkings nodigen uit om te stoppen en dan is het gewoon een kwestie van de bordjes volgen.

Ben je een echte berggeit en in voor een ferme uitdaging, ga dan voor de canyon wandeltocht. Deze trail van 16 km loopt door de spectaculaire Prosiecka dolina in het Chočské Vrchy gebergte (Liptov regio). Starten doe je in het kleine dorpje Prosiek (parking aan het einde van het dorp). Het blauwe wandelpad gaat van de Prosiecka dolina op 640 m hoogte via kettingen en ladders naar het dorpje Velké Borové op 820 m hoogte. Door een diepe kloof, over houten bruggetjes en langs de steile rotswand boven het Prosiečanka riviertje, kom je aan op een hoogvlakte met prachtige uitzichten. Het tweede deel van de wandeling is makkelijker en volgt een rustig paadje door het bos. Watermolens, een huisbrouwerij en een oude staatsboerderij zorgen voor extra ontspanning na de zware klim in de canyon. En toch beschouwen de Slowaken deze wandeling als kindvriendelijk! Wij van de Lage Landen zijn zo’n soort klauterpartijen echt niet gewend.

 

Meren en grotten en watervallen

Met meer dan 7.000 grotten, 165 meren en ontelbare watervallen is Slowakije the place to be voor natuurliefhebbers. Van de grote hoeveelheid grotten zijn er slechts 17 open voor het publiek waaronder de Demänovská grotten (Demänovská ľadová jaskyňa, 031 01 Liptovský Mikuláš) en de Dobšinská ijsgrot (049 71 Dobšinská Ľadová Jaskyňa) die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De bekendste watervallen zijn Vodopád Skok en Vodopády Studeného potoka maar op elke bergwandeling kom je gegarandeerd een waterval tegen. Soms van het wandelpad weg en vaak niet helemaal zichtbaar door de struiken en bomen maar horen doe je ze wel, dat klaterende water tegen de stilte van de bergen … een heerlijk geluid!

De meren in Slowakije zijn veelal gletsjersmeren en je vindt ze voornamelijk in de Hoge Tatra en de Lage Tatra. De bekendste zijn Štrbské pleso en Popradské pleso. Buiten de berggebieden zijn de meren in het land eerder het resultaat van kunstmatige aanleg, zoals de waterreservoirs in de buurt van Banská Štiavnica. Die 60 tajchy lijken nu natuurlijke vijvers en meren maar zijn er gekomen voor de winning van goud- en zilvererts. En dan heb je nog de stuwmeren, zoals dat van Orava en het Liptovská mara, gebruikt als recreatiemeer.

 

Kastelen en burchten

In al die Slowaakse natuurpracht liggen, als een magisch geheim uit het verleden, zo’n 180 burchten en 425 kastelen verborgen. Van uitzonderlijk goed bewaarde of prachtig gerestaureerde tot complete ruïnes, elke kleine en grote stad, elk dorp heeft wel een schat uit het verleden. Al rijdend door het land kom je ongelooflijk veel bruine bordjes met historisch erfgoed tegen.

Zo weggelopen uit een sprookje, dat is het Bojnický kasteel, compleet met romantische torentjes en omringd door een groene landschapstuin.

Meest bezocht en meest beroemd is de Oravský burcht, hoog op een rots gebouwd, nooit veroverd en al eeuwenlang onaangetast gebleven, bekend van de eerste Dracula film die er opgenomen werd. 

De Spišský burchtruïne haalde dan weer de UNSESCO Werelderfgoedlijst. De grootste burchtruïne (4 hectare) in Centraal-Europa torent hoog op een heuvel (634 m) boven het dorpje uit.

Andere kastelen en burchten die een bezoek waard zijn: het witte kasteel van Bratislava, de burchtruïne van Devín, het op Windsor geïnspireerde kasteel van Rusovce waar een dochter van onze Koning Leopold II nog heeft gewoond en de beruchte burchtruïne van Trenčín, waar volgens de middeleeuwse legendes de vrouwelijke Dracula woonde.

Dat zijn er slechts een paar van de vele honderden want de lijst is eindeloos lang. Echte cultuurliefhebbers zou ik aanraden de Gotische Route te volgen (in het Slowaaks Gotická Cesta), 300 km lang van de Poolse grens naar de Hongaarse grens, langs burchten, kastelen, UNESCO monumenten en gotische kerken.

(foto's van Pixabay)

Pittoreske stadjes en dorpjes

Naast de stadjes die wij hebben bezocht (Banská Štiavnica, Banská Bistrica, Košice) zijn er nog andere, niet te missen aanraders. Trnava, het stadje met de 8 kerken en de 2 synagogen, dat de bijnaam “Klein Rome” kreeg – Trenčín en zijn beruchte burcht – Kremnica, één van de belangrijkste mijnstadje waar één van de grootste voorraden goud van Europa lag – Žilina, voor de liefhebbers van de functionalistische bouwstijl - Piešťany, het grootste en bekendste kuuroord van Slowakije met de magnifieke jugendstilgebouwen – Levoča, waar de tijd bleef stilstaan en waarvan het historische centrum op de erfgoedlijst van UNESCO staat … we kunnen nog even doorgaan op deze manier, want elke stad en elke plaats in Slowakije heeft zijn eigen bezienswaardigheden en ze zijn allen de moeite waard.

 

UNESCO sites

Over het hele land verspreid, vind je meer dan 21 UNESCO sites. Dat gaat van natuurwonderen zoals de oeroude beukenbossen van Stužica en Rožok en de vele grotten tot de unieke Slowaakse houten kerken. Complete dorpjes zoals Vlkolínec en ganse stadscentra met hun omgeving zoals Levoča, Banská Štiavnica en Bardejov vind je op de Werelderfgoedlijst terug. Ook de Spišský burchtruïne, het dorpje en de omgeving errond staan op de lijst. Die overweldigende schat aan rijke natuur- en cultuurmonumenten zijn een extra reden om dit land te bezoeken!

 

Zoveel onontdekte pareltjes, zoveel ansichtkaart foto’s, onverwacht en bijzonder en toch kom je amper een toerist tegen (we kunnen ze makkelijk op 1 hand tellen). Voor een rustige vakantie zonder busladingen toeristen is Slowakije de gedroomde bestemming. Nog geen zomerplannen? Zet Slowakije eens op je lijstje! Je zal aangenaam verrast worden!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.