Amman: duizenden jaren geschiedenis op zeven heuvels.

Gepubliceerd op 21 februari 2022 om 19:41

Amper bekomen van storm Eunice en windstoten tot 140 km/u waarbij bomen als lucifers knakten en omvielen en de tuinschutting net niet overeind bleef … maar off we go, met een volgepakte valies en een even volgepakte rugzak, richting Zaventem en het vliegtuig van Turkisch Airlines dat ons via Istanbul naar Amman / Jordanië brengt en oh oh, hier heb ik zoveel goesting in!

 

VERTREK

Alle documenten voor vertrek goedgekeurd aan de check-in (zie vorige blog ‘reisvoorbereiding’) en daar zitten we dan, op 10.675 m hoogte en met een snelheid van 851 km/u, het Midden-Oosten tegemoet. De verschillende tijdszones zijn behoorlijk verwarrend want vertrokken om 14.15 uur landen we uiteindelijk pas om 22.55 uur plaatselijke tijd op Queen Alia International Airport.

 

AANKOMST

Wachten in de rij voor een (goed georganiseerde en snelle) tussenstop in het COVID-19 testcenter voor de verplichte PCR-test bij aankomst, wachten op de luchthavenvertegenwoordiger die ons visum regelt en nog langer wachten bij het busje met draaiende motor dat ons naar het hotel zal brengen. Chauffeur komt zo … maar chauffeur komt niet. Er wordt gebeld en nog eens gebeld en ja hoor, nieuw busje (nu) met chauffeur wordt geregeld en eindelijk rijden we de donkere nacht in, richting hotel, een bed en slapen. De drukke hoofdstad met zijn drukke nachtleven en zijn meer dan 4 miljoen inwoners glijdt ongemerkt aan ons voorbij. 

 

DE ONTDEKKING BEGINT

’s Ochtends wordt het duidelijk dat Amman een erg heuvelachtige stad is. Voor het gelijkvloers gaat de lift naar boven, de vierde verdieping ligt aan de achterkant onder het straatniveau van de voorkant. Het went niet! Wat wel went is het uitgebreide Jordaans ontbijtbuffet met falafel en hummus, baba ganoush en moutabel, geroosterde courgettes, paprika’s en aubergines, warme tomaatjes, veel kommetjes met kruiden en olijfolie en natuurlijk het onmisbare khubz, het platte pita-achtige brood waarmee je alle lekkers opschept.

 

Amman, de hoofdstad van het land, de grootste stad van het land en het beginpunt van onze rondreis door Jordanië, is hectisch, rommelig, slordig en oogt saai als een blokkendoos met overal dezelfde huizenvormen in een wit/beige kalksteenkleur. Niet bepaald wat wij verstaan onder een “mooie stad”. Wat Amman dan wel is: een boeiende stad met een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat, een fascinerende stad waar oud en nieuw op een paar stappen van elkaar liggen, een stad met steile maar gekleurde trappen, een verrassende stad die prettig en veilig aanvoelt, ook tijdens een avondwandelingetje. Reis dus van de luchthaven niet meteen door naar Petra of de Wadi Rum of andere toeristische hoogtepunten in Jordanië - neem de tijd om Amman, zijn heuvels (jebels, jbel of jabal genoemd) en zijn bezienswaardigheden te verkennen.

 

Wat moet je zeker gezien hebben in Amman?

 

1. DE CITADEL

Op de hoogste heuvel van de stad, de Jebel al-Qala’a, vind je op 850 m hoogte, een unieke archeologische site met een geschiedenis die duizenden jaren oud is en teruggaat tot de bronstijd (ong. 3000 tot 800 jaar v.C.) toen er in het Midden-Oosten en het gebied dat nu Jordanië is, reeds brons werd gebruikt. Sommige verhalen uit het Oude Testament spelen zich af in de bronstijd zoals het verhaal van Lot en het verhaal over Sodom en Gomorra en ook Amman zelf werd in de Bijbel genoemd onder de naam Rabbah of Rabbath-Ammon, wat zoveel betekent als ‘Koninklijke Stad van de Ammonieten’. Dat maakt van Amman één van de oudste bewoonde steden ter wereld.

Van een fort in de bronstijd naar de hoofdstad van het Koninkrijk Ammon, van de Romeinen naar de Byzantijnen en de Omajjaden, die eeuwenlange geschiedenis heeft zijn sporen achtergelaten op deze bijzondere plek en elk tijdperk en elk volk heeft zijn eigen bouwwerken toegevoegd.

Infobordjes in 2 talen (Arabisch – Engels), plattegronden en paadjes met wegwijzers leiden ons van het ene monument (of de overblijfselen ervan) naar het andere. De ooit indrukwekkende verdedigingsmuren zijn hier en daar nog zichtbaar. Van de amper herkenbare wachttorens resten enkel nog brokstukken en de Byzantijnse kerk is herleid tot 2 zuilenrijen, een grondplan en wat vage mozaïeken. Beter bewaard zijn een grot uit de bronstijd en een kalkoven uit de 8e eeuw n.C.

Alle aandacht op de site gaat echter naar de massieve zuilen van wat eens de Tempel van Hercules was. Zij getuigen nog steeds van de grootsheid van dit door de Romeinen gebouwde heiligdom. De immense blokken links en rechts van de zuilen zijn de resten van de Romeinse temenos, de heilige ruimte rond een tempel. In de buurt van de tempelruïne vonden archeologen een hand? vingers?, vermoedelijk afkomstig van een gigantisch marmeren standbeeld van Hercules. Gekeken, gezocht maar niks gevonden tussen de geweldig grote brokstukken die her en der verspreid liggen.

 

Het meest opvallende deel van de Citadel is het gedeeltelijk gerestaureerde Omajjaden paleiscomplex. Alhoewel veel van de gebouwen verloren gingen tijdens de grote aardbeving in de 9e eeuw n.C., is er nog genoeg te bewonderen: het paleis van de gouverneur, de schitterende toegangspoort met zijn architecturale houten koepel (as is die niet origineel!) en prachtige details op de binnenmuren, een badhuis en een meer dan groot waterreservoir. Vooral dat waterreservoir was een belangrijk onderdeel van het leven op de Citadel. De enige waterbron in het Amman van de oudheid was regenwater dat werd opgevangen en via stenen kanalen werd verdeeld. Met een inhoud van meer dan 1.000 m³ voorzag het reservoir niet alleen het badhuis van water maar ook de stad op de heuvel Jebel al-Qala’a.

Het complex omvat verder nog een collonadestraat uit de Romeinse tijd, een audiëntiezaal, een troonzaal en wat overblijft van een moskee, een soek, winkels en woningen.

Heb je genoeg ‘oude’ stenen en zuilen gezien? Neem dan even de tijd voor een fotomomentje want vanaf de Citadel heb je het mooiste 360 gradenuitzicht op de stad, op de rode daken van het koninklijk paleis en op de gigantische ‘Raghadan Flag Pole’, met een hoogte van 126,8 m de bijna hoogste vlaggenmast ter wereld.

 

2. HET ARCHEOLOGISCH MUSEUM

Op de site van de Citadel vind je ook het Nationaal Archeologisch Museum, gebouwd op de restanten van een Omajjadische woning en het eerste openbare museum in Jordanië. Niet groot maar met een zeldzame collectie en echt de moeite waard. Enkele van de voorwerpen behoren tot de oudste beelden ter wereld zoals de Ain Ghazal-beelden met 2 hoofden (8.000 – 6.000 v.C.).

[Vroeger kon je hier ook een deel van de Dode Zeerollen bewonderen maar die zijn verhuisd naar het Jordan Museum.] 

 

3. HET ROMEINS THEATER

Vanop de Citadel zie je het al liggen, tegen één van de stadsheuvels aan en ingesloten door de huizen en de winkeltjes van het hedendaagse Amman: het enorme Romeinse amfitheater, gebouwd onder keizer Antoninus Pius in de 2e eeuw n.C., toen Amman nog Philadelphia heette en een van de Decapolissteden was. Ooit goed voor 6.000 toeschouwers en eeuwen later, na een grondige restauratie, nog steeds in gebruik voor toneelvoorstellingen en concerten.

 

4. DE KING ABDULLAH I MOSKEE

In een van de oudste en drukste wijken van de stad, Jebel AL-Hussein, staat de grootste en echt ook de mooiste moskee van Amman. De opmerkelijke koepel, bezet met witte, zachtblauwe en donkerblauwe geglazuurde steentjes steekt prachtig af tegen de slanke, witte minaret. Dit is trouwens de enige moskee in de stad waar ook toeristen en niet-moslims welkom zijn, de ideale gelegenheid dus om kennis te maken met het interieur van een islamitische gebedszaal. De ingang brengt ons langs de souvenirwinkel waar wij (de vrouwelijke bezoekers) een abaya, een lange zwarte of bruine jurk, krijgen en, denkend aan de kledingregels, dient onze sjaal als hoofddoek. We zien dikke tapijten en een imposante kroonluchter en krijgen een deskundige uitleg van onze gids. Best een interessante uitstap die afgerond wordt met de altijd aanwezige zoete glaasjes thee terwijl de toch wel kunstige souvenirs bewonderd worden! 

 

5. DE SOUKS

Ook dat is Amman, een stad van souks en marktjes. Minder groots en minder overweldigend dan hun Marokkaanse verwanten maar je moet ze wel gezien en vooral beleefd hebben. Net hier, tussen de kraampjes, in het lawaai en de drukte, zie je het echte dagdagelijkse leven, ontmoet je de echte inwoner van Amman. Verwacht je aan een explosie van kleuren en geuren! Alles lijkt hier intenser, de geuren van thee en kruiden, de kleuren van olijven, aubergines en radijsjes! Mis deze Jordaanse belevenis vooral niet!  

 

Nog meer bezienswaardigheden:

de orthodoxe Al Bishara kerk – de Al-Husseini moskee – het Romeins Nymfaeum

 

Interessante weetjes en tips:

*Logeren kan in Hotel Toledo – Jabal Al-Hussein – 37 Al Razi Street – Amman / rustig gelegen net buiten het centrum.

*Heb je een Jordan Pass, dan is de inkom van de Citadel, het Romeins theater,  gratis. Anders betaal je 3 JD voor de Citadel en het Archeologisch Museum.

*De Citadel ligt op ongeveer 20 min. rijden van het centrum. Er is parking aan de Salamah Bin Al Akwa Street, een cafetaria, een kleine souvenirshop en toiletten.

*Lunchen doe je bij het beroemde Hashem Restaurant – Al-Malek Feisal Street – Downtown Amman. Zelfs de koning en de koningin kwamen hier een keer eten. Bestel simpelweg ‘mezze’ en geniet van een overvloed aan vingers aflikkende kleine hapjes. Tapas op z’n Jordaans! Maak meteen ook kennis met hoe men hier de tafel afruimt (zie vorige blog ‘reisvoorbereiding’).

*Nadien nog zin in een dessertje? Ga voor de lekkerste kanafeh (geitenkaas, griesmeel, suikerig rozenwater, pistachenoten) naar Habibah Sweets -  K. Hussein Street.

*De souks en marktjes vind je o.a. rond de Al-Husseini moskee - de goudsouk ligt aan Al-Malek Feisal Street.

*Leuk om te doen: winkels kijken op de drukke Al-Malek Talal Street, van traditionele kledingwinkels met prachtig geborduurde en versierde kleding tot tapijten en kunstig handwerk. 

*Gezellig om te doen: naar de zonsondergang en de lichtjes van ‘Amman by night’ kijken tijdens een avondwandeling. 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.